med104768_0709_bbq_sauce.jpg

Tidak ada cookout musim panas yang lengkap tanpa sos barbeku. Walaupun kita semua untuk kemudahan, kebanyakan versi yang dibeli oleh kedai mengalihkan kita dengan kemanisan mereka, rasa “asap” tiruan, dan konsistensi yang terlalu manis. Resipi klasik kami mempunyai segala yang kami suka tentang sos barbeku – asas tomato, cuka tang, molasses manis – tanpa sebarang gula dan bahan tambahan yang bersembunyi di rak-rak kedai runcit botol. Berikut adalah cara membuat sos barbeku dan apa yang perlu dilakukan dengannya.

Dapatkan Resipi Sos Barbeku Klasik

1. Semua Mengenai Pangkalan Itu

Mulakan dengan dua blok bangunan: bawang dan bawang putih. Masak hingga lembut dan kemudian masukkan pes tomato, mustard, sos tomato, molase, saus Worcestershire, dan cuka untuk memukul semua nota pedas-manis.

 

2. Rendah dan Lambat

Biarlah rasa bersama dengan masak dengan api yang rendah. Rebus, kacau sekali-sekala, selama 2 jam.

med104768_0709_whole_chicken.jpg

3. Slather dan Ulangi

Kami suka bagaimana sos yang seimbang dan serba boleh ini. Ia melengkapkan rasa yang berasap dari semua kegemaran barbeku kami, termasuk ayam, daging babi, tulang rusuk, dan cungkup. Gunakannya sebagai perap, bumbu daging dengannya semasa memasak, sikatnya sebagai yang terakhir berkembang, atau berkhidmat di sisi – anda tidak boleh salah! Ia juga sos yang hebat untuk pizza, burger, dan bola bakar dan ayam yang hebat untuk nugget ayam dan kentang goreng.

4. Buat Tambahan

Anda akan mahu meletakkan sos barbeku ini pada segala-galanya, jadi kami cadangkan membuat kumpulan besar. Ia membeku dengan cantik, dan balang atau botol adalah hadiah nyonya rumah musim panas yang sempurna.

5. Mulakan Eksperimen

Sebaik sahaja anda menguasai resipi mudah ini, cuba mainkan dengan bahan-bahan lain. Ampungkan rempah dengan chipotle atau harissa atau masukkan buah-buahan seperti buah ara atau mangga. Cuba semua resipi ini untuk melihat betapa sos barbeku yang pelbagai dan lezat.