1511401_980297388657328_425992836320943143_n.jpg (skyword:210905)

Anak benih berpotongan dari tikar rumput diperbuat daripada kadbod dan dihiasi dengan jerami. Gambar oleh Nicole Caldwell.

Rumpai-pemeriksaan taman tidak perlu melibatkan semburan kimia atau jam yang dibelanjakan untuk menghancurkan, memetik tumbuhan invasif dari antara tomato anda. Mat rumpai mewujudkan penghalang antara tanah dan udara dan akan menghalang pertumbuhan tumbuhan di bawahnya. Dan tidak ada kekurangan gaya rumput-tikar: Pelbagai besar boleh didapati untuk pembelian dalam pelbagai saiz, atau anda boleh membuat sendiri dari bahan-bahan yang mungkin sudah ada di sekitar rumah anda.

 

Dalam jawatan terdahulu saya membincangkan kebun mulch, kaedah pelapisan yang mencipta rintangan rumpai sementara juga memberi makan tumbuhan di taman anda. Untuk proses itu, di Better Farm kami menggunakan kadbod sebagai tikar rumput kami. Dari masa ke masa, ia runtuh bersama kompos untuk mencipta kotoran yang cantik dan kaya. Setiap musim bunga kami hanya meletakkan lebih banyak kadbod ke bawah dan mulsa ke atas untuk menawarkan tan-tumbuhan kami pemakanan, aktiviti mikrob, dan perlindungan dari haba melampau dan kemarau.

 

Adalah penting untuk mempertimbangkan beberapa faktor sebelum memutuskan sama ada anda ingin menggunakan tikar rumput:

  • Apa yang akan anda letakkan di atas tikar rumput? Ramai orang menggunakan tikar rumput di bawah mulsa. Ini berfungsi dengan hebat untuk mengelakkan rumpai, tetapi semua rumput rumput terputus pada satu titik – bermakna anda perlu mengeluarkan mulsa, meletakkan tikar rumput baru dan mengalahkan. Sesetengah tikar boleh bertahan sehingga 15 tahun; yang lain, satu musim.
  • Taman jenis apa yang anda ada? Tumbuh-tumbuhan tertentu, seperti yang terdapat dalam taman abu-abu gaya Inggeris, adalah dengan reka bentuk yang bertujuan untuk menyebarkan seluruh plot anda. Tikar rumput akan menghalangnya daripada berlaku. Tetapi taman sayur-sayuran akan mendapat manfaat besar dari tikar rumput antara barisan dan bahkan sekitar tumbuh-tumbuhan sendiri.

Adakah plot anda lulus ujian? Kemudian, inilah maklumat lebih lanjut untuk membantu anda membuat keputusan sama ada untuk pergi ke laluan yang dibeli di kedai atau di DIY.

261858_10150313528650350_6187589_n.jpg (skyword:210916)

Gambar oleh Nicole Caldwell

Store-Dibeli

Pemilihan tikar rumput yang anda dapati di kedai adalah luas. Terdapat tikar rumput precut, tikar rami yang utuh, tikar yang luasnya 3 kaki, lebar 4 kaki, panjang 10 kaki atau panjang 50 kaki – dan apa-apa perubahan di dalamnya. Mereka juga datang dalam pelbagai bahan: kain polipropilena, kain karpet atau kain yang diperbuat daripada mulsa! Pastikan untuk mengelakkan plastik hitam atau tarps biru. Bahan-bahan ini mula merosot dengan cepat di bawah sinar matahari yang panas dan dapat melepaskan bahan kimia berbahaya ke dalam tanah anda.

Pertimbangan Khusus: Anggaran hayat bahan, liputan.

Buatan sendiri

Nenek kebun mulut Ruth Stout mempunyai kejayaan besar apabila dia meletakkan kadbod ke atas barisannya di sekitar tumbuh-tumbuhan, menambah kompos dan rumput kering dan menyaksikan tamannya berkembang. Dan hingga ke hari ini, berkebun mulch adalah cara yang hebat dan organik untuk memberi makan tanaman anda sambil mengawal pertumbuhan rumpai dan memastikan tumbuhan anda tetap terhidrasi. Tetapi jika anda tidak mahu mengambil kebun mulsa, anda boleh meminjam beberapa teknik untuk merebus mana-mana ciri taman atau landskap pada harta anda. Akhbar dan kadbod adalah kegemaran saya.

 

Sekarang bahawa anda telah memilih bahan dan saiz anda, memasang tikar rumput tidak boleh lebih mudah:

  1. Biarkan tumbuhan di tempat, pastikan semua puing dibersihkan dan letakkan tikar rumput anda di kawasan taman. Sekiranya anda menggunakan kadbod atau akhbar, letakkan di bawah rumput dan di sekitar tumbuh-tumbuhan anda. Sekiranya anda belum lagi ditanam, tunggu sehingga mat rumpai anda turun.
  2. Menggunakan gunting atau pisau tajam, potong X dalam tikar rumpai (X besar untuk tumbuhan besar!).
  3. Selamatkan tikar rumput anda dengan pin, pokok besar, batu atau mulsa di atas.