Penggunaan susu dan madu dalam rawatan kecantikan bermula pada zaman Cleopatra. Dia terkenal kerana mengambil susu dan mandi madu untuk menjaga kulitnya cantik. barangkali ini adalah rahsia keistimewaan yang memukau dari salah satu wanita yang paling dikehendaki pada waktunya.

Apa yang boleh dilakukan susu dan madu untuk kulit anda?

Susu dan madu keduanya mengandungi sifat antimikrobial, jadi bersama-sama mereka membuat pembersih yang hebat untuk kulit. Asid laktik dalam susu adalah asid alpha-hydroxy yang secara semula jadi memakan sel-sel kulit mati.

Madu membantu membuka liang-liang, membantu membersihkan kotoran. Kerana madu adalah antibakteria, ia sangat berkesan dalam pencegahan dan rawatan jerawat. Madu juga melembapkan kulit dan menjadi humectant, sebenarnya menarik kelembapan pada kulit.

Sekiranya anda mahu kulit berseri, susu dan madu adalah gabungan sempurna untuk digunakan. Ramai spa menawarkan versi rawatan susu dan madu, tetapi anda tidak perlu pergi ke spa untuk menikmati keajaiban kulit ini. Di bawah ini, saya berkongsi resipi mudah yang anda boleh mencampurkan diri di rumah untuk benar-benar memanjakan kulit anda dan diri anda sendiri!

bs_0406_lavender.jpg

Kembang lavender yang digunakan dalam resipi ini kebanyakannya untuk aromaterapi, tetapi lavender sendiri menenangkan kulit yang teriritasi dan kering. Plus lavender, seperti madu, mengandungi antioksidan yang melawan penuaan dan membantu menyumbang kepada kulit yang bercahaya.

Topeng ini boleh disesuaikan dengan keperluan kulit anda. Tambahan akhir boleh menjadi pilihan anda oat, badam, atau kopi.

Pilih oat jika anda ingin topeng pembersihan yang lembut yang melegakan kulit. Oat mengandungi bahan kimia semulajadi yang dipanggil saponin. Saponin ditemui di banyak tumbuh-tumbuhan dan ditambah ke produk kecantikan untuk menambah buih. Sifat berbuih ini mengangkat dan membasuh kotoran. Selain itu, gandum juga melembutkan dan mengelupas.

Pilih badam jika anda ingin topeng polishing yang mencerahkan kulit. Buah almond tanah perlahan-lahan mengelupas kulit dan mengandungi lemak yang sihat untuk menyeimbangkan minyak semula jadi kulit.

Pilih kopi jika anda ingin topeng yang akan mengetatkan dan mendetoksikan kulit. Kafein dalam kopi membantu mengetatkan kulit dan membantu peredaran darah. Kulit kelihatan licin dan lebih kencang. Kopi Ground juga pengelupasan.

Mengetepikan satu jam masa saya untuk menggabungkan, menggunakan, dan menikmati kesan topeng badan ini. Resipi ini menjadikan kira-kira dua topeng badan penuh. Teruskan bahagian yang tidak digunakan dalam peti sejuk. Gunakan dalam masa satu hingga dua hari.

18edf18_e_l.jpg

Bekalan:

–  Vitamix atau pengisar berkelajuan tinggi
–  Mengukur cawan
–  Spatula getah
–  Mangkuk adunan
–  Fork atau whisk

Bahan-bahan:

–  1/2 cawan kering tunas lavender (jika menggunakan beku, cair sepenuhnya)
–  1/2 cawan mentah Eastern Shore Honey
–  1/2 cawan mentah atau susu keseluruhan
–  1/2 cawan oat tanah (gunakan penggiling kopi atau pencincang mini untuk menggiling gandum kasar), atau ½ cawan almond tanah, atau hidangan badam, atau ½ cawan kopi tanah

Arah:

1. Mengukur tiga ramuan pertama dan tambah kepada Vitamix.
2. Campurkan sehingga bahan bercampur dengan baik.
3. Tuangkan campuran ke dalam mangkuk campuran.
4. Tambah pilihan anda oat tanah, badam, atau kopi.