headless-horseman-sleepy-hallow-horrorgami

Fotografi oleh: Hormat dari Horrorgami: 20 Adegan yang Ghaib untuk Dipotong dan Dilipat oleh Marc Hagan-Guirey. Digunakan dengan kebenaran Laurence King Publishing

Penyediaan adalah penting dalam horrorgami yang berjaya. Pastikan anda mempunyai semua yang anda perlukan dalam jangkauan dan pastikan anda bekerja di dalam bilik yang terang. Cuba pakai lengan pendek dan kehilangan mana-mana gelang yang mungkin terkena pada elemen kertas. Luangkan waktu dan banyak rehat. Pemotongan pada skala kecil boleh menjadi sangat sengit. Jika anda secara tidak sengaja memotong sesuatu yang salah, jangan putus asa. Selesaikan model dan gunakan sedikit pita melekit untuk meletakkannya semula bersama-sama. Jika anda mengekalkan templat, anda boleh cuba lagi apabila siap.

 

Alat dan Bahan

 • Folder tulang: Tidak penting tetapi mencipta lipatan yang segar.
 • Pisau pisau pisau dan bilah: Beli pisau secara pukal dan selalu gunakan yang tajam.
 • Penguasa logam: Penguasa plastik dapat rosak oleh pisau tajam dan jarang mempunyai tepi lurus yang benar. Simpan pemerintahan yang bersih.
 • Kertas: Templat dalam buku saya dicetak pada 200 g / m2. Jika anda ingin menyimpan buku itu secara utuh, imbasan atau fotokopi model dan mencetak semula pada stok kertas 180-220 g / m2.
 • Pemotongan pemangkasan diri: Melindungi permukaan kerja dan memanjangkan hayat bilah anda.
 • Lidi atau tusuk gigi: Gunakan untuk melembapkan lipatan kecil atau menyimpan lipat daripada membalikkan diri apabila anda melawan pesawat lawan.

 

[TETAPI: Guru Horrorgami Sendiri, Marc Hagan-Guirey]

Syarat untuk Ketahui Untuk Folding

 • Pesawat latar belakang: Bahagian “langit” dan bahagian menegak model.
 • Pesawat asas: Lantai atau tanah di mana model itu berdiri.
 • Façades: Model “dinding” menegak, biasanya menghadap ke hadapan, mereka mungkin mempunyai pintu atau tingkap.
 • Ufuk: Besar, 90 darjah lipat yang membentuk asas rata yang model duduk dan bahagian tegak menegak model. Lipat yang paling luar, ufuk biasanya titik permulaan untuk lipatan.
 • Pesawat bumbung: Bumbung mendatar model.
 • Talian struktur: Dicetak di sini dengan warna hitam, ini adalah garis yang anda potong sepenuhnya. Templat dicetak pada sebaliknya model, jadi bahagian cetakan template akan menjadi sebaliknya reka bentuk dalam foto. Bahagian paparan model adalah sisi kosong kertas.

hantu-rumah-horrorgami

Fotografi oleh: Hormat dari Horrorgami: 20 Adegan yang Ghaib untuk Dipotong dan Dilipat oleh Marc Hagan-Guirey. Digunakan dengan kebenaran Laurence King Publishing

Keratan, Pemarkahan, dan Folding

 

Bekerja dari pusat model dan bergerak ke luar. Seterusnya, beralih kepada butiran seperti garis besar watak – apa-apa yang bukan garis lurus. Kemudian, potong garis struktur. Selalunya banyak terperinci mengenai garis struktur. Hanya gunakan ini sebagai panduan. Selagi anda memotong arah umum garisan, model itu masih akan berfungsi.

 

Pemotongan separuh: Half-cutting bermakna menjaringkan garisan yang hanya memotong separuh melalui kertas, menjadikannya lipat dan membuat engsel pada 90 darjah. Rizab bilah tumpul untuk pemotongan separuh. 

 

Lipatan gunung dan lembah: Lembaran lembar separuh memotong (garisan bertitik hijau dan putus-putus) pada bahagian belakang (bercetak) template. Lipat didorong ke dalam seperti sebuah lembah. Lipatan gunung (garisan oren), sebaliknya, adalah separuh menjaring di bahagian depan, sisi tidak bercetak (paparan) dan kemudian menolak ke luar. Lipat cakrawala model selalu lipat lembah. Lipat disebut sebagai mereka dilihat dari bahagian hadapan (paparan) model. Ketika melipat lembah dari belakang kita akan tetap merujuknya sebagai lipat lembah.

headless-horseman-sleepy-hallow-horrorgami

Fotografi oleh: Hormat dari Horrorgami: 20 Adegan yang Ghaib untuk Dipotong dan Dilipat oleh Marc Hagan-Guirey. Digunakan dengan kebenaran Laurence King Publishing

Teknik Lipat 

 

Selalunya kaedah terbaik untuk lipatan lipatan akan berasa sangat intuitif. Ditunjukkan di sini adalah beberapa teknik yang digunakan dalam arahan lipat. Model-model kemudian akan mengandaikan bahawa anda telah mengambil teknik-teknik dan terminologi dari model pemula supaya ia adalah idea yang baik untuk mengerjakan perjalanan anda melalui buku.

 

Mendapatkan: Menggunakan jari tengah anda di belakang lipat sebagai tuil, tolak ke bawah pesawat latar belakang dengan jari telunjuk anda dan pesawat asas dengan ibu jari anda.

 

Mencubit: Walaupun saya jarang mengesyorkan mencubit lipatan, kadang-kadang berguna pada lipatan gunung atau lembah yang lebih kecil.

 

Menolak: Memegang model dalam satu tangan, gunakan jari-jari yang lain untuk menolak satu sisi kertas di sepanjang lipatan. Anda perlu beransur-ansur bekerja di sepanjang lipatan dalam beberapa kes. Terutamanya digunakan untuk lipatan lembah.

 

Skewer: Gunakan tusuk dan teknik yang sama dengan memanfaatkan unsur-unsur pop keluar di dalam ruang yang terlalu kecil untuk menyesuaikan jari anda.

 

Berlian: Tolak dua pesawat kertas pada paksi yang sama bersama dengan memegang satah di setiap tangan dan gerakkannya ke arah yang bertentangan. Benarkan kertas itu kembali ke kedudukan asalnya, ulangi beberapa kali, bekerja lipatan sehingga mereka melepasi titik pecah dan menjadi ingatan. Ini sangat berguna untuk tangga lipat.

 

Rasa terinspirasi? Tonton bagaimana untuk memotong dan melipat garland Halloween menyeramkan dari kertas: