Halloween – ia masih menimbulkan imej seram hantu, kucing hitam, rangka, penyihir menunggang sapu, dan tanglung-tanglung dengan gumpalan bergigi bergigi dan mata googly. Karikatur bermusim kartun ini tidak banyak berubah sejak bertahun-tahun. Mereka sama seperti ikon hari ini kerana mereka 10, 20, 50, bahkan 100 tahun yang lalu.

dennison-bogiebook-illustration-1014_2.jpg

Sedia untuk Cerita yang Menyeramkan?

Halloween adalah kemarahan pada kurun ke-20. Lama sebelum penipuan atau merawat menjadi tradisi yang memerintah, cuti adalah barang-barang parti epik. Gula-gila yang semakin meningkat akan berkumpul selama berjam-jam menari, makan, dan permainan yang bertemakan seperti merebak epal, berpura-pura, bercerita, dan menyeramkan antara satu sama lain dengan cerita-cerita hantu. Bagi tuan rumah yang berani, ada juga yang kadang-kadang.

 

Nikmat kecil seperti noisemakers timah, topi kertas, dan tamburin adalah hadiah untuk permainan yang menyeronokkan ini. Tetapi mereka dibuat untuk satu malam berpesta dan dibuang ke dalam tong sampah, jadi mereka tidak sering dibuat terakhir – itu sebahagiannya apa yang membuat mereka sangat dihargai oleh pengumpul seperti Mark Ledenbach.

Anda boleh mengatakan bahawa Mark adalah ahli koleksi koleksi Halloween. Koleksi peribadinya termasuk lebih daripada 3,000 barang yang jarang berlaku dan satu-of-a-kind. “Saya lebih suka hiasan berasaskan kertas,” katanya, “mati luka, permainan, hiasan meja, kad tempat, jaring, jemputan yang dibuat sebelum tahun 1950.” Panduan penerbitannya, “Vintage Halloween Collectibles,” adalah rujukan untuk pengumpul Halloween.

Di bawah, Mark Ledenbach mempamerkan beberapa barang paling jarang dari koleksinya sendiri:
Pengilang bekalan parti Amerika mula mengutip kegilaan Halloween, termasuk Syarikat Pengilangan Dennison Framingham, Massachusetts; Syarikat Beistle dari Shippensburg, Pennsylvania; Gibson of Cincinnati, Ohio; dan Whitney of Worcester, Massachusetts. Jenama-jenama ini mengeluarkan barang-barang dari awal tahun 1900-an ke tahun 60-an.

 

Tetapi beberapa bahagian yang paling berharga berasal dari luar negara. Selepas Perang Dunia I, tukang-tukang Jerman digalakkan untuk menggunakan kepakaran mereka untuk membuat barang-barang untuk dieksport ke pasaran yang berkembang pesat di Amerika. Ledenbach menandakan masa dari 1919 hingga 1935 sebagai “puncak” pengeluaran Jerman.

 

Tombstone Yard Halloween Decorations

Apa yang patut?

Ledenbach mempunyai peraturan: “The scarier imej, lebih tua item itu.” Jack-o’-lanterns adalah simbol yang paling biasa, diikuti oleh kucing hitam, dan kemudian oleh ahli sihir, rangka, burung hantu, gagak, kelawar, dan ghoul. Iblis adalah salah satu imej paling jarang, dan oleh itu mendapatkan harga yang lebih tinggi.

“Genre untuk menjadi yang paling berhati-hati adalah bekas gula-gula Jerman dan lentera, kerana ini telah diterbitkan secara meluas,” kata Ledenbach. “Genre itu juga terganggu dengan pecahan bahagian fantasi, yang bermaksud barang-barang yang tidak mempunyai rakan sejati yang sama.”

 

labu-cart-table-decoration-1014.jpg

Fotografi oleh: Mark B. Ledenbach
Bekas gula-gula ini digandakan sebagai hiasan meja labu. Dibuat oleh Syarikat Perdagangan Umum, ia dijual di lelong online hampir $ 350.

Pastikan keaslian item itu. Contohnya, jika anda dengan berhati-hati membandingkan hiasan kertas vintaj dengan yang baru, item yang baru dibuat sama ada bertarikh atau saiz dan warna yang berbeza daripada barangan vintaj. Ini akan memberi petunjuk tentang sama ada sekeping memorabilia adalah “merawat” sebenar. Hanya berhati-hati kerana “ditipu” oleh kepalsuan yang menyamar sebagai perjanjian sebenar.

 

dennison-cat-1014.jpg

Fotografi oleh: MBL
Dennison mati dipotong bentuk lilin dengan wajah kucing dijual di lelongan dalam talian untuk $ 200.

Jika anda mempunyai artikel tulen, harga akan bergantung kepada bahan, pembuat, dan syarat. Ambil perhatian walaupun butiran terkecil untuk kerosakan, seperti penyok dalam noisemaker timah atau kucing hitam dengan mata yang hilang. Permainan, bekas gula-gula, lentera, topeng, dan hiasan boleh bernilai di mana-mana dari $ 20 hingga ratusan dolar – barang-barang yang paling jarang boleh bernilai beribu-ribu ringgit. Bagaimana itu untuk merawat Halloween?

Rahsia Menghias Spooky untuk Rumah Paling Berhantu