Jika anda tukang roti, anda mungkin telah melihat pelbagai plat pai di pasaran. Seperti kebanyakan alat memasak, terdapat banyak perdebatan mengenai jenis yang paling sesuai. Plat pai biasanya terdapat dalam tiga bahan yang berbeza: logam, kaca, dan seramik. Ketiga-tiga mereka boleh benar-benar membuat pai yang hebat, jadi menentukan yang “terbaik” adalah berdasarkan kepada keutamaan peribadi. Tetapi, seperti apa-apa perkara yang berlaku untuk perbahasan, terdapat kebaikan dan keburukan untuk setiap.

Logam: Plat pai logam yang paling banyak disediakan (juga sering dirujuk sebagai tin pai) diperbuat daripada aluminium, kebanyakannya bersalut. Elakkan menggunakan bahan terlarang aluminium, melainkan jika anda memberi hadiah atau pai penghasil massa. Saya telah mendapati bahawa plat pai aluminium yang lebih ringan berfungsi dengan baik.

  • PRO: Plat pai aluminium panas dan sejuk dengan cepat, menjadikan mereka pilihan yang optimum untuk pai yang memerlukan buta-penaik atau par baking.
  • CON: Plat aluminium, terutamanya yang bersalut, biasanya tidak mesra pisau, bermakna jika anda menggunakan pisau untuk memotong pai selesai, anda mungkin akan memotong atau menggaruk salutan.

Kaca: Plat kaca adalah pilihan nombor satu bagi pembuat bakeri pai yang saya tahu. Mereka adalah murah, mudah dicari, dan boleh diramal – sifat yang baik untuk hidangan penaik. Saya peminat besar kaca dengan pemegang kecil, mereka mudah berputar dan mengeluarkan dari ketuhar.

  • PRO: Pemanasan kaca perlahan, mantap, dan pantas, yang menggalakkan penaik dan penggerek yang konsisten. Prosesnya mungkin mengambil masa yang lebih lama, tetapi pai yang sempurna dibakar adalah menunggu! Plus, kerana kaca jelas, anda dapat melihat penggerudian melalui bahagian bawah kuali.
  • CON: Plat kaca mempunyai kecenderungan untuk “slip” dan menghasilkan penyusutan doh lebih banyak apabila dibakar. Adonan anda mungkin kelihatan sempurna apabila ia masuk ke dalam ketuhar, tetapi kemudian mengecut semasa baking.

Seramik: Walaupun plat seramik biasanya lebih mahal, mereka biasanya pilihan utama saya. Plat seramik, pada pendapat saya, memberikan yang terbaik dari kedua-dua dunia – mereka menjalankan perlahan, walaupun panas, sama dengan plat kue kaca, tetapi mereka juga menyediakan satu kapal yang indah melayani.

  • PRO: Banyak plat seramik adalah peti sejuk beku-ke-ketuhar, kelebihan utama apabila anda ingin membakar. Sangat penting bahawa jika anda membekukan pai tidak seimbang, hidangan anda dapat mengekalkan perubahan suhu utama dari peti sejuk ke oven (jika tidak, hidangan anda mungkin akan pecah di dalam ketuhar!)
  • CON:Banyak plat seramik standard datang dengan rim tebal, yang membuat mudah melancarkan. Walaupun ini membantu dalam proses hiasan, ia mempunyai kecenderungan untuk coklat jauh lebih cepat daripada seluruh bakes pai. Mempunyai pelindung kerak berguna! Plat seramik juga nampaknya sedikit lebih besar, bahkan jika disenaraikan sebagai “piawai.” Ini boleh bermakna sedikit lagi kerak dan mengisi, dan sedikit lagi baking.

Memilih plat pai yang betul adalah penting, tetapi ketuhar juga! Dan tidak semua ketuhar dibuat sama. Ketahui ketuhar anda dan periksa pai anda semasa ia dibakar. Jika anda mempunyai “hot spot” di dalam oven anda, pastikan anda menyesuaikan diri. Sekiranya pai anda terlalu banyak kacau, tutup dan putar sekiranya perlu. Saya sentiasa menyimpan termometer oven di dalam oven saya untuk memeriksa semula ketepatan suhu.