Pembersihan Crab

Di ChefSteps, kami adalah peminat besar kepiting segar. Bagi kami – dan begitu banyak orang Amerika – makan kepiting adalah ritual musim panas-makan setanding dengan salmon panggang, tukang masak blueberry, dan jagung di tong. Dan sementara kami mungkin tinggal di pantai yang bertentangan dari New England, kami masih ingin menyusun kru dan menuju ke pantai untuk mengambil Northwest Pacific di puncak gunung. Tidak masuk ke clambakes? Terdapat banyak cara yang luar biasa untuk bekerja ketam ke dalam repertoir resipi hangat cuaca anda. Rebus mentega atau sos koktail klasik, campurkan dengan mayo dan herba dan masukkan ke dalam gulung, gunakan sebagai topping untuk salad hijau bermusim, campurkan ke dalam kek crab, dan berserta dengan sos remoulade lama, Martha, di bawah telur rebus dan Hollandaise untuk mendapatkan cahaya Benediktus klasik, atau mencuba resipi Emeril untuk Telur Deviled dengan Ketam.

 

Di sini, di Seattle, kami biasanya berpesta pada kepiting Dungeness – yang manis dan kaya crustacea yang berasal dari rantau ini di dunia. Tetapi sama ada anda mempunyai akses kepada Blue, Stone, Alaskan Snow … kita fikir mereka semua rasa lazat.

 

Bagaimanapun, langkah pertama untuk hidangan kepiting yang berjaya adalah mengetahui cara membersihkan krustasea tersebut.

Ketam Legs

1. Blanch dalam air mendidih selama 60 saat, kemudian dinginkan dengan cepat. Tidak ada cara di sekelilingnya: Jika anda menggunakan ketam hidup, anda perlu membunuhnya sebelum membersihkannya. Anda boleh menggunakan apa-apa kaedah yang anda suka untuk melakukan ini, tetapi sekejap 60 minit dalam air mendidih seolah-olah melakukan silap mata. Dunk ketam dalam air ais untuk berhenti memasak.

2. Pisahkan cangkang dan keluarkan apa-apa yang bukan daging. Untuk melakukan ini, anda akan mula mula menarik dari belakang ketam dahulu. Keluarkan insang dan tutupi keberanian di dalam badan kepiting. Aturan praktikal yang baik ialah untuk menghapuskan apa-apa yang tidak putih tulen (barang-barang putih adalah daging, dan oh budak, adakah ia lazat).

3.  Bilas, dan biarkan dari perut. Kami membilas kepiting kami dalam semangkuk air ais, tetapi anda juga boleh menggunakan keran berlari.

4. Potong kepiting anda ke dalam kuarters dengan memisahkan bahagian tengah, dari kepala ke ekor, kemudian memotong setiap bahagian ke dalam bahagian. Biarkan separuh depan dengan pincher (jika masih melekat, kadang-kadang jatuh semasa pembersihan), dan separuh belakang dengan dua atau tiga kaki terakhir.

5. Simpan sejuk sehingga diperlukan.

 

Ingin melihatnya dalam tindakan? Tonton video di bawah!