Merah jambu pumpkins like these are grown by farmers to support breast cancer awareness.

Tidak setiap labu tumbuh oren. Sesetengahnya, sebenarnya, ditanam merah jambu – dan untuk tujuan yang baik.

 

Memperkenalkan The Pink Pumpkin Patch Foundation, yang mengawasi penanaman labu merah Porcelain Doll F1 oleh para petani di seluruh negara. Tujuan asas adalah untuk menyatukan dalam pertempuran melawan kanser payudara, yang dicapai dalam beberapa cara. Pertama, penanam yang terlibat dengan organisasi telah bersetuju untuk mendermakan satu peratusan jualan labu merah jambu kepada Yayasan Pink Pumpkin Patch itu sendiri, yang seterusnya menyalurkan dana tersebut kepada organisasi penyelidikan kanser payudara. Kedua, misi asasnya adalah untuk menyebarkan kesedaran. Matlamatnya adalah mudah: mempunyai labu merah jambu di setiap anjung, yang bermaksud penyakit yang dijangka mengambil nyawa lebih daripada 40,000 wanita tahun ini.

 

Bagaimana ia bermula? Yayasan itu diwujudkan pada 2012 dan berpusat di Colorado. Hasil diberikan kepada organisasi dengan “peratusan tertinggi dolar yang dibelanjakan untuk penyelidikan sebenar.” Penerima geran tahun ini ialah Dr. Ted Hinchcliffe dan Gail Dennison di The Hormel Institute, dan Dr. Eva McGhee, Jabatan Perubatan, Bahagian Penyelidikan Kanser di Charles R. Drew University of Medicine and Science.

 

[Related: Belajar Mengenai Projek Yang Sama: Projek Labu Teal]

Jadi di manakah seseorang mendapat labu pastel? Nama tapak masing-masing penanam, dan senarai itu komprehensif – bahkan termasuk ladang-ladang yang berpartisipasi di Kanada.

 

Penanam labu merah jambu Andy Todosciuk dari Ladang Andy T di St John’s, Michigan, mengatakan ini adalah tahun kedua yang terlibat dengan organisasi itu. “Saya mempunyai kawan yang mempunyai kanser payudara,” katanya. “Saya membesarkan banyak pusaka, saya juga memborongnya supaya saya campurkan [labu merah jambu] dengan pusaka lain [saya berharap] hanya menyebarkan kesedaran. Ia juga labu cantik, juga sebagai hiasan.”

 

Anda boleh membeli bibit anda sendiri dari beberapa pengedar benih, sekiranya anda ingin mengembangkan sendiri. Ingat: setiap labu merah jambu adalah penting.