0406_msl_dusters.jpg

Sebanyak empat puluh kilogram debu ke rumah tangga purata setahun. Ia terdiri daripada benda-benda seperti batu, serbuk gergaji, dan debunga. Sekiranya anda melihat debu di bawah mikroskop, anda juga akan dapat melihat helai rambut, kepingan kulit mati, dan badan serangga kecil – tidak hairanlah bahawa kita harus menyingkirkannya. Dan jika anda rasa sukar untuk berada di hadapan debu, anda betul. Sebaik sahaja anda membersihkan, lebih banyak lagi yang akan dilalui: Orang dan haiwan peliharaan mengesannya dari luar (dan juga menghasilkannya sendiri), dan ia meresap melalui tingkap dan pintu yang longgar. Menghapuskan draf akan pergi jauh ke arah mengurangkan habuk, jadi pastikan rumah anda dilancarkan cuaca. Meletakkan doormats di dalam dan luar dan menyumbat mereka seperti yang diperlukan juga akan membantu. Di luar asas-asas tersebut, ada cara untuk membersihkan dengan lebih cekap dan berkesan, menggunakan alat dan techini yang tepat.

 

1. Sentiasa bekerja dari atas ke bawah, dan kemudian kosongkan habuk yang mengalir ke lantai.

 

Dapatkan 10 Lagi Trik Pembersihan Cleaver 

 

2. Jangan hanya debu tempat yang boleh anda lihat tetapi tempat yang tidak boleh anda lakukan. Apabila melakukan pembersihan menyeluruh, masukkan bahagian atas pintu, dinding, membentuk, kipas siling, rawatan tetingkap, dan juga bola lampu (apabila lampu mati dan mentol sejuk).

 

3. Daripada debu di sekeliling barang seperti koleksi, buku, dan telefon, alihkannya dan dapatkan di bawahnya.

 

4. Apabila membersihkan permukaan rata, gerakkan kain dengan lancar dari satu hujung ke hujung yang lain, berhenti pada hujungnya. Jangan menipis kain, atau debu hanya akan dilepaskan kembali ke udara sebelum menetap di atas lantai, dan bukannya terperangkap dengan kain anda.

 

Ketahui Semua Perihal Pembersihan Houseplants 

 

5. Elakkan semburan debu, atau gunakannya dengan berhati-hati. Mereka mengandungi bahan berminyak yang sebenarnya menarik lebih banyak habuk. Mereka juga membina dari masa ke masa, dan boleh merosakkan penamat.

 

6. Pada kayu, habuk ke arah bijirin.

 

7. Jika menggunakan pakaian debu, ada beberapa di tangan. Hidupkan kain dengan kerap, menyampaikan permukaan bersih ke objek dengan setiap lulus, dan mula segar dengan yang baru sebagaimana perlu.

 

8. Selesai yang tidak stabil (mengelupas, retak, atau dengan mengangkat pinggir) atau terpecah tidak boleh dibasahi dengan kain; kain dari kain debu dengan mudah boleh digagalkan. Gunakan sebilah kuas yang lembut.

 

WATCH: Dapatkan lebih banyak tip debu dalam video di bawah