A closeup of a person vacuuming a car's interior.

Fotografi oleh: Getty Images

Bagi kebanyakan keluarga, kereta berfungsi sebagai rumah jauh dari rumah. Bergantung pada hari itu, ia adalah taman permainan, kelab makan malam, pejabat mudah alih dan studio solek semua dalam satu. Apabila pembersihan musim bunga bergolek, anda mungkin mendapat keinginan yang sama untuk membersihkan kenderaan anda seperti yang anda lakukan di ruang tamu anda. Jennifer Newman, ketua editor Cars.com dan ibu kepada dua, tahu dengan tepat bagaimana perasaan anda.

 

“Kami menjalankan tinjauan di Cars.com, dan majoriti responden berkata kereta mereka adalah tempat nombor satu mereka pembersihan musim bunga tahun ini,” kata Newman. “Saya fikir pada musim sejuk ia terlalu sejuk untuk orang pergi ke sana dan mendapatkan kereta mereka bersih, jadi apabila pembersihan musim bunga datang, mereka tidak boleh menunggu.” Kali seterusnya anda mempunyai hari yang menyenangkan, memanfaatkan cuaca dan ikuti Petua Newman untuk mendalam membersihkan bahagian dalam kereta anda.

 

MELAKUKAN DEBRIS

“Langkah pertama, sama seperti apabila anda membersihkan rumah adalah untuk membuang serpihan,” kata Newman. Ini bermakna membawa semua barangan keluar dari kereta anda seperti botol air, mainan, kertas dan apa-apa objek kecil lain. “Pastikan untuk mencapai jauh di bawah tempat duduk, dan dapatkan segala-galanya sebelum anda mendapatkan vakum.” Bersedia untuk mencari beberapa perkara yucky juga: menurut kaji selidik Cars.com, 55 peratus responden telah menemui ikan Perancis di bawah kerusi mereka. (Berada di sana!)

 

MELAKUKAN DENGAN DIRT

Sekarang bahawa anda telah menyingkirkan semua serbuk dan sampah, sudah tiba masanya untuk menghapuskan. “Untuk tempat duduk kulit atau stereng kulit, pastikan anda menggunakan sesuatu yang direka untuk kulit,” kata Newman. Tisu bayi adalah satu lagi pergi untuk membersihkan kulit tetapi pastikan untuk menguji terlebih dahulu, kata pakar. Kami suka ini atau ini. “Untuk kerusi vinil dan trim, kain microfiber dan air sabun akan melakukan silap mata,” kata Newman. “Pastikan menggunakan kain microfiber bersih dibasuh dalam air bersih untuk membersihkan selepas larutan sabun.” Jika anda ingin menyimpan pembersih permukaan di dalam kereta, anda boleh membersihkan papan pemuka anda dengan membersihkan kuman lembut, membunuh kuman dan mengeluarkan kotoran. Produk ini akan berfungsi pada semua permukaan dalaman keras kereta anda.

 

LAKUKAN RAKYAT KURANG

Pemegang cangkerang belakang boleh menjadi cepat berantakan. Untuk mengelakkan usaha membersihkan susah payah, Newman mencadangkan melekat cawan singkar dalam pemegang cawan anda. “Apabila mereka menjadi kotor, anda boleh tarik mereka keluar untuk membersihkannya, dan menukarnya dengan segera,” katanya. Satu kawasan untuk mempermudahnya adalah pada perkakasan. “Anda perlu berhati-hati dengan penyepit bulu keledar,” tegas Newman. “Anda tidak mahu mendapatkan sabun dan basah, kerana ia boleh merosakkan tali pinggang keledar.” Cuba yang terbaik untuk menghilangkan tumpahan dari tali pinggang keledar apabila mereka masih basah, dan jangan terlalu banyak memaksa apabila cuba mengangkat kesan lama . Jika anda mesti mengeluarkan noda di dalamnya, pergi ke detailer. “Pada satu ketika, anda perlu mengakui anda telah kehilangan pertempuran.”

 

[JIKA: Bantal Pemadanan dan Selimut untuk Tempat Duduk Anda!]

PERUBAHAN FILTERS AIR

Sekiranya anda telah membersihkan kereta anda secara dalam tetapi bau berterusan, mungkin masa untuk menukar penapis udara anda. Penapis kotor akan mengedarkan bau yang tidak menyenangkan melalui lubang udara kereta anda. Ketika permukaan luaran ventilasi udara anda dapat disapu dengan kain untuk menjaga debu di tempat, mengubah penapis menjadi lebih sulit. “Ia boleh menjadi sukar untuk menukar penapis udara anda sendiri, kerana setiap pengilang melakukannya sedikit berbeza,” kata Newman. “Sebaik-baiknya, anda perlu mengambil kereta anda dan penapis udara anda berubah setiap 12,000 hingga 15,000 batu.” 

 

MEMBUAT PENGAMBILAN AIR SENDIRI ANDA

Sekiranya anda sedang mencari aroma yang segar untuk perjalanan anda, kata Newman, luangkan penyegar udara pokok pain dan letakkan sedikit bungkus wangi di bawah kerusi. Anda boleh menggunakan lavender atau bunga atau herba lain yang kering. Juga menyimpan sebotol semburan bilik semulajadi di konsol tengah anda untuk menyegarkan semula.

 

[WASH: DAN DETAIL KERETA ANDA DI RUMAH!]

CLEAN THE WINDSHIELD

“Pembersihan tingkap kereta anda harus menjadi item terakhir pada senarai tugas pembersihan kereta anda,” kata Newman. Mulakan dengan menutup papan pemuka dengan kain atau tuala, untuk mengelakkan cermin depan cermin depan. Cari pembersih kaca yang ditetapkan untuk kereta-anda akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk mengelakkan coretan yang tidak sedap. “Semburkan pembersih ke kaca depan, dan gunakan kain microfiber untuk membersihkan kaca depan,” kata Newman. “Anda memerlukan kain microfiber yang kedua untuk menggilap kaca depan.” Jika garis-garis masih melanda anda selepas perjalanan pertama, jangan panik. Hanya ulangi proses itu.

 

[KERETA: Setiap Bilik Rumah Anda Dengan Panduan Pembersihan Spring Kami]

TINGGAL DIIZINKAN

Sebaik sahaja pembersihan berskala besar anda selesai, belanjakan beberapa alat penganjur untuk memastikan kereta anda kemas sepanjang tahun. Newman mengatakan anda tidak perlu memburu perputaran yang rumit untuk ini. “Saya dapati perkara terbaik untuk menganjurkan adalah beg tote dan bukan peti muatan besar,” katanya. “Ia tucks lebih baik ke dalam ruang kecil, yang sempurna jika anda menyimpan banyak di dalam trunk anda.” Pakar juga menyimpan kain microfiber dan pakej tisu basah di kotak sarung tangan untuk menangani pembersihan semasa dalam perjalanan.

 

BAGAIMANA BAGAIMANA MEMBUAT TANGAN

Satu lagi tip kegemarannya? Bersedia untuk mengatur dengan cepat. “Saya menyimpan beg simpanan runcit kosong di poket tempat duduk saya,” kata Newman. “Ini cara mudah untuk mengandung makanan ringan, krayon dan penanda, tetapi juga berguna jika anak-anak anda mendapat kereta.” 

 

JADUAL PEMBERSIHAN TETAP 

Sebaik sahaja anda telah membersihkan kereta anda secara mendalam, berikan pemeriksaan kebersihan biasa. “Lakukan pembersihan kereta anda sekurang-kurangnya sebulan sekali,” kata Newman. “Sekiranya anda berada di dalam kereta banyak kerana permainan sukan hujung minggu atau hujung minggu yang tidak dijangka, anda mungkin perlu memberikan pembersihan dalaman dua kali sebulan.”