Membuat fire cider tonic

Fotografi oleh: Johnny Miller

Adakah anda sembang api belum lagi? Kegemaran lama dalam komuniti herba, tonik DIY ini akhirnya mendapat populariti arus perdana. Editor dapur kami telah menjadi peminat selama bertahun-tahun, dan kami ingin tahu mengapa ia kini mempunyai masa yang singkat, jadi kami pergi terus ke sumber, Rosemary Gladstar, pakar herba yang dihormati, guru, dan penulis yang datang dengan pembakaran api (dan dicipta nama yang menarik!) pada akhir 1970-an.

 

Asas-asas

Formula asal memerlukan makerating segar lobak, halia, bawang putih, bawang, dan lada cayenne dalam cuka epal cider selama tiga hingga empat minggu, kemudian ditamatkan dengan madu. Gladstar berkata, “Pada masa itu, saya benar-benar mahukan cuka cuka untuk berlepas, jadi saya datang dengan resipi ini dan fikir gabungan rasa itu hebat – panas, masam, pedas dan manis. Bukan sahaja ia sihat, tetapi ia juga mudah untuk membuat dan menggunakan herba biasa yang boleh anda dapatkan dari kedai belakang atau kedai runcit tempatan anda. “Selepas itu kumpulan pertama, dia mengajar pelajarnya cara membuat kebakaran api, menjualnya di ramuannya kedai di daerah Sonoma, dan menerbitkan resipi dalam buku pertamanya, “Penyembuhan Herba untuk Wanita.” Sejak itu, ia telah disesuaikan dengan banyak kali (termasuk dapur uji sendiri!), yang dijual oleh syarikat herba lain, yang dikutip dalam beberapa buku, dan ditambah kepada kurikulum kesihatan musim sejuk di banyak sekolah herba.

 

Dapatkan Resipi Tonik Kebakaran Awam kami

epal tonic vinegar

Faedah Kesihatan

Gladstar memecahkan apa yang setiap ramuan membawa kepada jadual:

 

Epal sider cuka adalah bantuan pencernaan yang hebat.

 

Horseradish adalah herba nombor satu untuk memerangi kesesakan sinus dan sakit kepala. Ia membersihkan sinus anda lebih baik daripada apa-apa; walaupun anda hanya mengirisnya, pada masa anda selesai, sinus anda terbuka lebar.

 

Halia adalah herba peredaran pemanasan yang hebat untuk pencernaan. Ia juga membantu melawan jangkitan dan baik untuk loya.

 

Bawang putih adalah penisilin lelaki miskin. Ia mempunyai ciri-ciri antimikrobial dan antibakteria spektrum luas dan merupakan bantuan yang sangat baik untuk memerangi jangkitan. Ia juga menghasilkan haba yang membantu menurunkan kolesterol.

 

Bawang mempunyai sifat yang serupa dengan bawang putih dan juga baik untuk selesema dan selesema.

 

Lada Cayenne adalah salah satu herba kardiovaskular terbaik. Ia membantu sistem imun anda menggerakkan dan menggerakkan darah melalui sistem.

 

Madu sangat menenangkan untuk tisu-tisu dan organ-organ yang meradang, tetapi tujuan utamanya adalah sebagai harmonizer atau buffer. Ia membantu menggabungkan semua rasa dalam sisa api dan menjadikannya enak bukan hanya untuk citarasa anda, tetapi untuk sistem pencernaan keseluruhan anda.

api cider tonic

Fotografi oleh: Christina Holmes

Cara Membuatnya Sendiri

Walaupun Gladstar adalah sebahagian daripada resipi asal, dia menggalakkan eksperimen. Beliau berkata, “Ia adalah formula yang sangat cair, jadi laraskan sehingga ia rasanya sesuai dengan anda. Anda boleh menambah kunyit jika anda mahukan unsur anti-radang, echinacea jika anda mempunyai sejuk, lebih banyak lobak jika anda mengalami jangkitan sinus, atau lebih banyak madu jika anda tidak suka asap. “Versi terbaru kami ujian dapur termasuk rosemary segar , jalapenos, lada hitam, tongkat kayu manis, lemon, dan oren.

 

Dapatkan Resipi Tonic Fire-Cider kegemaran Kitchen Test

 

Cara Mengambilnya

Gladstar mengesyorkan bahawa kali pertama menghisap tonik dengan air suam atau epal kecil yang sedikit. Sebaik sahaja anda seorang penukaran, cubalah meminumnya dengan lurus – dapur uji kami bersumpah dengan tembakan satu atau dua kali sehari. Jika anda merasakan selesema atau selesema, ambil lebih kecil jumlahnya – seperti setengah gelas tembakan dua atau tiga kali sehari – untuk memastikan sistem imun anda sihat. Anda juga boleh menukar cuka biasa untuk pembakaran api dalam pembungkusan salad.