laura rege and farmer cranberry bog nj

Laura mendalam dalam cranberry dan air dengan NJ cranberry grower Steve Lee IV.

Beberapa minggu sebelum petani cranberry Thanksgiving sukar bekerja di musim menuai tahunan untuk memastikan pesta anda selesai – ia tidak akan menjadi Thanksgiving tanpa sos cranberry. Cranberry dipilih dari pertengahan September hingga November, jadi saya melompat peluang untuk melawat ladang 1,800 hektar Steve Lee IV di New Jersey dan melihat keindahan musim menuai yang unik. 

Kebanyakan orang, termasuk saya sehingga saya melawat ladang, berfikir cranberry tumbuh di dalam air. Steve menjelaskan bahawa buah beri benar-benar tumbuh pada anggur panjang yang panjang di rawa berpasir atau berlumpur dan dibanjiri sebagai sebahagian daripada proses penuaian. Dan walaupun panen adalah pendek dan kita semua cenderung hanya memikirkan cranberry sekitar Thanksgiving, petani cranberry sedang merawat anggur mereka sepanjang tahun.

Cranberry adalah salah satu daripada tiga buah buah, bersama-sama dengan blueberry dan anggur concord, yang berasal dari Amerika Utara. Dan ya walaupun rasa mereka, mereka benar-benar beri. Kebanyakan cranberry yang ditanam di A.S. berasal dari Wisconsin, New Jersey, Massachusetts, dan Washington. Ladang Steve terletak di New Jersey Selatan, yang mempunyai keadaan tanah yang terbaik di negeri ini untuk menuai. Lee Brothers Cranberry Farm mempunyai sejarah yang panjang dengan cranberry. Steve menjelaskan, “Keluarga kami telah mengusahakan tanah ini selama tujuh generasi. Ia sangat istimewa, ia datang dari hati. ” 

Video yang disiarkan oleh Laura Rege (@laurarege) pada

Seperti kebanyakan penanam, Lee Brothers Farm, menggunakan kaedah penuaian basah; membanjiri rawa satu atau dua hari sebelum menuai dan mengambil buah dari bahagian atas air. Kami memandu mesin pemetik melalui air, dengan perlahan mengetuk buah beri dari pokok anggur. Setiap ladang membangun mesin proprietari mereka sendiri yang berfungsi paling baik untuk rupa bumi, jadi tidak ada dua sama. Setelah dibebaskan, cranberry terapung kerana ia mengandungi empat bilik udara. 

kranberi bog nj

Cranberry merah dan putih tumbuh di rawa yang sama.

Satu lagi perkara yang saya anggap adalah bahawa cranberry sentiasa merah, tidak memikirkan di mana jus cranberry putih yang saya lihat di kedai runcit mungkin berasal. Cranberry putih yang kurang dikenali tumbuh ke bawah pokok anggur yang lebih tua, menerima kurang pendedahan matahari. Mereka digunakan untuk jus kranberi putih. Cranberry merah yang ditanam di ladang Steve biasanya digunakan untuk Craisins. 

 

Dapatkan Resipi Cranberry kami

harevesting cranberry bog nj

Sebaik sahaja buah itu dipilih dan terapung, kami memakai waders dan masuk ke dalam rawa. Kami mengetatkan buah beri dengan booming kayu dan kemudian menggunakan rake untuk mendorong mereka ke dalam pam yang mengangkat mereka ke sebuah penghantar di mana mereka dibersihkan dan dipindahkan ke trak untuk penghantaran ke Ocean Spray. Steve seperti banyak petani cranberry lain di A.S. dan Chile, adalah ahli koperasi penanam Ocean Spray.

 

Lihat Menu Kesyukuran Laura