tech_neck.jpg

Fotografi oleh: Oscar Wong

Poster yang lemah, tekanan kerja dan sentiasa memeriksa telefon anda sepanjang hari meletakkan anda dalam postur yang dikenali sebagai “leher teknologi” – ya, itu satu perkara. Semak cara mudah ini untuk meregangkan otot leher dan selesa, seperti yang disyorkan oleh Irv Rubenstein, PhD, senaman fisiologi dan pengasas S.T.E.P.S., kemudahan kecergasan di Nashville, TN. “Jangan meregang leher anda jika anda mempunyai sebarang gejala neurologi (kelemahan, kebas atau kesemutan yang memancarkan lengan ke tangan dan jari, sebagai contoh).”

Leher ayam

Duduklah dengan lurus ke hadapan dan berehat sepenuhnya. Perlahan-lahan dan gerakkan kepalanya ke belakang sambil mengekalkan dagu anda masuk dan masuk, elakkan mengiringkan muka ke atas. Pegang kedudukan ini selama 10 saat dan kemudian berehat. Kepala dan leher anda perlu menonjol secara automatik sekali lagi. Ulang lima hingga enam kali.

Bahagian Neck Stretch

Duduk di atas kerusi dan lengan kanan anda ke bawah ke bawah dan letakkan tangan kiri anda di atas kepala anda, siku yang menunjuk ke sisi. Menggunakan tangan kiri anda, perlahan-lahan tarik kepala ke kiri sambil terus mengekalkan lengan kanan anda ke bawah (anda juga dapat meningkatkan peregangan dengan duduk di sebelah kanan anda). Tahan selama 20 hingga 30 saat dan tukar sisi.

Di belakang Back Stretch Neck

Berdiri tinggi dengan jarak pinggang kaki anda, lengan ke sisi anda. Jangkau kedua tangan di belakang bahagian belakang dan ambil pergelangan tangan kiri dengan tangan kanan anda dan tariknya perlahan-lahan. Meningkatkan peregangan dengan menyengetkan kepala anda ke kanan. Pegang 20 hingga 30 saat dan beralih tangan.

Chin Tuck

Duduk di atas kerusi dan pegang tangan anda menjadi kepala anda. Fokus pada pembumian pinggul anda dengan kukuh ke tempat duduk anda. Tarik dagu anda ke arah dada anda kerana anda menggunakan tangan anda untuk mula menarik kepala anda ke bawah sehingga anda merasakan peregangan ke bahagian belakang leher dan belakang atas. Pegang 20 hingga 30 saat, kemudian perlahan-lahan dilepaskan.

Corner Stretch

Berdiri di sudut, kira-kira dua kaki dari dinding. Simpan kaki bersama-sama. Letakkan lengan pada setiap dinding, siku sedikit di bawah bahu tinggi. Lean sejauh mungkin dalam jarak bebas rasa sakit. Anda akan merasakan peregangan ini di bahagian depan bahu dan dada, otot yang boleh menjadi ketat dan menyebabkan postur yang lemah dan sakit leher. Pegang 20 hingga 30 saat.