jahitan machine

Fotografi oleh: Meg Healy

Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memikirkan tentang mendapatkan mesin baru. Mulailah penyelidikan membeli-belah dengan menanyakan kepada diri anda lima soalan penting ini.

 

 

1. Berapa kerap saya akan menggunakan mesin baru saya?

 

Buat senarai perkara yang anda harapkan untuk menggunakan mesin jahit anda. Adakah anda memerlukannya untuk memperbaiki dan mengubah? Atau adakah anda bercadang untuk menjahit almari pakaian baru untuk diri anda sendiri? Jika anda merancang untuk menggunakan mesin anda kerap – sekurang-kurangnya beberapa kali seminggu – ia adalah baik untuk memilih mesin yang lebih tahan lama supaya anda tidak perlu menggantikannya sebaik sahaja anda mendapatkannya. Kami mencadangkan jenama lama seperti Singer, Brother, dan Kenmore; walaupun Bernina, Janome, dan Husik Viking telah mendapat populariti. Ia juga sangat penting untuk bertanya tentang jaminan dan pembaikan dasar.

 

2. Apakah bajet saya??

 

Sebaik sahaja anda memutuskan belanjawan anda, patuhi. Selalunya akan datang mesin yang datang dengan ciri-ciri yang lebih automatik. Berasaskan diri dengan jenis mesin yang akan anda dapatkan untuk wang anda. Mesin $ 200 dan ke bawah sering dianggap “pakai buang” dan sebahagiannya kebanyakannya diperbuat daripada plastik. Rentang $ 200 – $ 700 akan memberikan anda mesin yang digunakan untuk tukang jahit yang menjahit sesekali (sekali seminggu), dan ia akan menawarkan ketahanan dan ciri-ciri untuk jenis penggunaan itu. Mesin jahit berharga $ 700 – $ 2,500 adalah untuk mereka yang suka menjahit dan tukang jahit berpengalaman. Ini akan memberi anda mesin yang boleh anda gunakan dan menggantikan bahagian, yang merupakan perkara yang baik. Bahagian-bahagiannya lebih baik direkayasa dan diperbuat daripada logam bukan plastik. Bagi mesin yang berharga $ 2,500 dan ke atas, ini adalah untuk mereka yang menjahit setiap hari dan profesional industri.

 

[PELAJARI LEBIH LANJUT: Asas Mesin Jahit]

buysewingmachine-singer1-102016.jpg.jpg (skyword:348559)

3. Apa jenis jahitan yang saya hendak buat?

 

Jika anda seorang pelukis pakaian, mungkin satu-satunya jahitan yang anda perlukan adalah lurus dan zig-zag. Sebagai alternatif, satu quilter mungkin menginginkan lebih banyak dan keupayaan untuk menambah lampiran kakinya yang berbentuk handuk. Sekiranya anda ingin menjahit terutamanya meregang kain, anda mungkin mahu berbelanja secara rambang. Jadi fikirkan jenis ciptaan yang anda ingin buat dengan mesin baru anda. Lebih banyak projek jahit yang anda mahu cuba, lebih banyak ciri dan keupayaan untuk lampiran yang anda mahukan.

 

Mesin jahit yang mudah seperti Penyanyi di atas adalah pilihan hebat untuk pemula yang merancang untuk belajar bagaimana menjahit mesin ini. Sesuai untuk pembaikan dan perubahan kecil, mesin seperti ini akan membantu anda mengembangkan kemahiran anda dan melihat apa yang anda sukai tentang jahitan, supaya anda kemudiannya boleh melabur dalam mesin yang berbeza. Jenis mesin ini juga sering ringan, bermakna mereka boleh dengan mudah disimpan. Sekiranya anda membeli mesin jahit untuk pertama kalinya dan pertama kali belajar bagaimana menjahit, pilihan yang hebat dan boleh digunapakai adalah belajar dari rumah secara dalam talian! (Daftar untuk Pengenalan BurdaStyle untuk Kursus Jahit dan gunakan kod JahitMachine10 untuk pendaftaran 10% off). 

 

Sementara itu, mesin jahit berkomputer akan menawarkan spektrum ciri dan juga beberapa pilihan sulaman kecil. Jika anda ingin menghiasi dekorasi rumah dengan jahitan hiasan, mesin jahit berkomputer adalah pilihan yang hebat. Mesin ini juga sering mempunyai ciri butang butang automatik dan keupayaan untuk menjadi tuan rumah jarum kembar. Tetapi jika anda hanya memerlukan mesin anda untuk projek-projek kecil dan perubahan asas, mudah mungkin laluan untuk pergi!

 

 

4. Bilakah saya akan menggunakan mesin saya?

 

Jika anda merancang untuk menggunakan mesin anda semata-mata pada waktu pagi ketika orang lain dalam rumah anda mungkin sedang tidur, anda mungkin ingin mempertimbangkan mesin yang lebih tenang. Ini mungkin perkara yang bodoh untuk memikirkan apabila membeli mesin, tetapi bunyi bising memang penting! Sentiasa meminta untuk menguji menjahit di kedai sebelum membeli dan mendengar jenis bunyi yang dibuatnya.

 

 

5. Di mana saya akan menjahit?

 

Adakah anda mempunyai ruang khusus di rumah anda untuk anda menjahit? Jika anda merancang untuk menggunakan meja bilik makan anda, memilih mesin yang ringan dan dilengkapi dengan penutup supaya ia dapat dilihat dari penglihatan. Atau jika anda mengambil kelas menjahit dan mengangkut mesin anda untuk projek di mana sahaja, storan dalaman adalah kunci. Sekiranya anda mempunyai bilik jahit dengan meja khusus, maka mempunyai mesin kelas berat dengan meja yang boleh dilampirkan mungkin pilihan yang bagus jika anda bercadang untuk menyimpannya di satu tempat.

 

[JANGAN INI: Penutup Mesin Jahit]

buysewingmachine-sewingspace-102016.jpg.jpg (skyword:348581)

Sebaik sahaja anda menjumpai mesin jahit yang anda suka berpegang pada jenama itu! Ini sering bermakna bahawa jika anda menaik taraf mesin jahit anda dalam jenama yang sama banyak lampiran yang sama akan tetap berfungsi. Juga, sentiasa mendaftarkan mesin anda supaya anda boleh melayakkan untuk sebarang jaminan mesin. Hanya maklum bahawa semakin anda suka mesin jahit anda dan bagaimana ia berfungsi, lebih banyak anda akan menjahit dan mencipta!

 

Dan apabila anda membuat pembelian anda, gunakannya dengan baik! Mulakan dengan kertas garam hujan yang mudah dijahit ini: