everlane-silke-shirt-113-d111168.jpg

Fotografi av: Bryan Gardner

Folk har en tendens til å tro at delikatene som silke og kashmir må sendes ut til renserier. Men du kan ta vare på dine sanselige silkeprodukter hjemme, akkurat som du kan med din delikate ull. David Whitehurst, eier av prisbelønte Champion Cleaners i Birmingham, Alabama, gir oss tips for å holde disse elegante stifter ser best ut med en liten TLC hjemme. For mer stoffrådgivning, sjekk ut bloggen hans.

 

Test alltid for fargefasthet

Dessverre falmer silke. Test ditt plagg for fargefasthet før du vasker. Dekk et ufattelig område, som innsiden, med en fuktig, ren klut eller q-tip. Hvis fargen bløder, ta plagget til rengjøringsmidlerne. Brights, mørkfarget og mønstrede elementer er også best igjen for fagfolkene. “Disse vil sannsynligvis fade litt mer når de blir vasket hjemme sammenlignet med renseri,” sier Whitehurst.  

 

Vær forsiktig med vaskemiddelet

Silke er et protein som er mye som håret ditt, så behandle stoffet som om du ville låse, noe som betyr at det ikke er harde vaskemidler. Whitehurst anbefaler å bruke en mild sjampo som elfenben eller mildt vaskemiddel som Woolite.

 

Slik vasker du silke hjemme

Legg på barnets hansker-silke krever delikat omsorg. Du kan Kast blusen din i en myk vaskesyklus, men Whitehurst sier det er best å vaske disse fløyelsete myke gjenstander en om gangen i vasken. Fyll opp bassenget med kaldt eller kaldt vann for å holde farge. Legg til et mildt vaskemiddel. Legg plagget i vannet, rør det og la det sitte i bare noen få minutter. “Silke frigjør smuss raskt, så prosessen tar ikke lang tid,” sier han. Drenk deretter såpeblandingen og skyll.

 

Den beste måten å tørke silke på

Vri aldri silkeelementene dine – og kast aldri dem i tørketrommelen, advarer Whitehurst. For å fjerne overflødig vann, legg det våte plagget på et hvitt bomulls håndkle. Brett håndkleet over og blett forsiktig. Deretter skal du bruke en polstret hanger ved å henge blusen eller kle på badekaret for å tørke. Tørkeprosessen bør ikke ta mer enn en time. Advarsel: Ikke heng synkroniseringsartikler i solen – dette akselererer fading.

 

Hvordan behandle flekker

Med silke, hopp over spotbehandling og istedet vaske hele plagget. DIY en mild flekk-zapping løsning: Bland 2 kopper lunkent vann med to spiseskjeer sitronsaft eller hvit eddik. “Denne oppskriften er spesielt bra for deodorant og svetteflekker,” sier Whitehurst. Test for fargefasthet. Når du er klar, fyll en ren sprayflaske med blandingen og spray på flekken. Bruk en svamp eller doble stoffet og arbeid forsiktig inn i området. “Nøkkelen er å være forsiktig, gnidning kan skade fibrene,” sier han. Etter å ha behandlet stedet, følg vaskeanvisningene ovenfor.

 

[LAUNDRY: Vi har din ultimate guide til stoffpleie]

 

Hvordan bli kvitt rynker 

Mens damping kan være litt vanskelig, foretrekker Whitehurst det å stryke silke. Du vil også sørge for at dampbåten din er laget for delikate stoffer, som Rowenta Ultrasteam Garment pensel. Hvis du må trykke, snu klærne (det skal alltid være litt fuktig) innvendig ut og velg en lav innstilling. Bruk dampmaskinen på et tørt plagg, vær forsiktig så du ikke la temperaturen bli for varmt. Hvis dampbåten dropper og etterlater vannflekk, dunk varen i kaldt vann og la det tørke. Plassen skal forsvinne. 

 

Hva å fortelle renserier

Påpek alltid flekker når du slipper silke klærne av på rengjøringsmidler, sier Whitehurst. Gi dem beskjed om eventuelle hjemme løsninger du har prøvd, fordi det kan påvirke utfallet. Hvis du har hatt et problem med fargeskarphet, gi dem også en oversikt over det.

 

Slik lagrer du silke

For daglig lagring, heng silkeelementer i skapet på fuzzy kleshengere for å forhindre at silkeaktige gjenstander glir. Bruk en bred stolpe til å henge bukser over bena eller en klembøyle på bunnen. For langtidslagring, husk at møllene elsker å feste på naturlige fibre som silke og ull, så rengjør alltid klærne før de setter dem bort for sesongen.

 

Fra silke skjorter til utover – se hvordan du organiserer skapet ditt for å la hvert stykke skinne: