ark-125-d112164.jpg

Fotografi av: Bryan Gardner
Sengetøy bør vaskes en gang i uken. For å lage bomullsark, vask dem i varmt vann og tørk dem på lav varme.

1. Hvilken type bomull er det?

Kuller har enten en lang eller kort stift, som refererer til fiberens lengde. En lang stift gjør et sterkere, mykere stoff enn en kort, og det kalles vanligvis på pakken: Pima bomull, for eksempel, har en ekstra lang stift og er kjent for sin holdbarhet. (Supima er varemerket for amerikansk dyrket pima bomull.) Sea Island bomull, også ekstra lang, fra Vestindia og øyene utenfor Carolinas og Georgia, er ettertraktet for sin silke. Og egyptisk bomull, hvis ekstra lang stift, knapt skur lint. “Upland-bomull” eller bare “100 prosent bomull” indikerer korte stapelfibre.

 

Husk

Ikke alle sengetøy i egyptisk bomull er luksuriøse. “Ekstra lang stift bomull er bare en del av hva Egypt eksporterer,” sier Jeffrey Silberman, professor i tekstilutvikling og markedsføring på Fashion Institute of Technology i New York City. Hvis prisen er mistenkelig lav, er det sjanse for at det er en kortere stift egyptisk bomull.

 

2. Hva er trådtellingen?

Dette refererer til antall tråder vevd inn i hver kvadratmeter stoff: Generelt er jo høyere tråden teller, jo mer glatt og slitesterkt arket, og jo lavere krympes risikoen. Men ikke baser din beslutning på trådtelling alene: Et 250-trådtall ark laget av langstift egyptisk bomull vil trolig være mer smidig enn en 350-tråds-teller kort bomullsbomull.

 

Husk

Vær forsiktig når du kjøper ark med trådtall over 400. Noen selskaper passer til flere tråder i en kvadrat tommer ved å bruke tynnere tråder. Som et resultat kan et “1000 trådtall” -ark faktisk føles som et 250-trådtall ark vevd med tykkere tråder.

 

3. Hvordan er stoffet vevet?

Arkets veve påvirker utseendet og tekstur. En vanlig veve, som har interlacing vertikale og horisontale tråder, er vanligvis ikke spioneringen på etiketten, med mindre det er percale, en spesiell delmengde med et trådtall over 180 og en skarp, kul tekstur. sateng vev har en høyere andel vertikale garn til horisontale garn, noe som resulterer i en silkeaktig glans; de har også høyere trådtall. (Jersey arkene er ikke vevd, men strikker, låner dem en T-skjorte-lignende følelse.)

 

Husk

Spesielle overflater kan gjøre stoffene mykere enn deres vever foreslår, som med bomull som er blitt kammet eller børstet. Stoffet kan også styrkes med kjemiske behandlinger; disse er noen ganger merket som “mercerized”, men kan ikke ha noen etikett i det hele tatt. Hvis huden din er følsom, velger du organiske ark merket som “ubehandlet”.

 


Bunnlinjen

Prisbevisste shoppere skal gjøre det bra med glatt-vev 200-tråd-telling ark. De som ønsker luksus vil sannsynligvis være fornøyd med 400-tråds-tallet langstøpt egyptisk bomull i deres favorittveve.

 

kilder

Med urviseren fra øverst til venstre:
Chambray ark, ved Union Square, i Sand, bedbathandbeyond.com.
Satin Tux ark, i Powder Pink og Modern Dot ark, i Mist, av Barbara Barry, bedbathandbeyond.com.
Sateen ark, av Martha Stewart Collection, i Sky, macys.com.
Luxury Bedding Quadretto ark, i lyseblå, gracioushome.com.
Percale-ark, av Martha Stewart Collection, i hvitt, macys.com.
Luksus sengetøy ark, i Sand Stripe, gracioushome.com.
Sateen ark, av Wamsutta, i Gray Pebble, bedbathandbeyond.com.