trypillian-virvel-0215

Trypillian pysanka.

Kunst av pysanki har endret seg sterkt over flere årtusener, men har klart å holde seg til sine røtter. Ja, jeg sa tusen år! Det første tegn på dekorerte egg ble sett i skjær av keramiske egg som stammer fra det femte århundre B.C. De ble mønstret i en gammel design som kalles “Trypillian”, og at designen fortsatt er en inspirasjon for kunstnere i dag. Hvis designen ser kjent ut, ikke bli overrasket. Den finnes i kunstverk fra mange forskjellige sivilisasjoner: Østeuropeisk, Thai, Kinesisk, Incan, og til og med indianer. I dag ser vi pysanky kunst som beveger seg i en helt ny retning … og det er ekstremt spennende! 

egg-rød-voks-0215

Batik metode av pysanka.

En rask oppdatering på kunst av pysanky: pysanky er en voks-og-fargestoff-resist metode som ofte refereres til som batik. Pysanky kommer fra ordet “pysaty” som betyr “å skrive.” Disse eggene er ikke malt, men farget. Kunstneren starter med et tomt lerret, i dette tilfellet et vanlig egg. Den grunnleggende utformingen trekkes lett på egget, og linjene er dekket med voks. Egget er dyppet i et fargestoff (for vårt formål, la oss si at fargen er rød) og igjen dekker kunstneren egget med mer voks, som dekker området han ønsker å forbli rødt. 

 

Dette fortsetter med flere flere farger til designen er fullført. På dette punktet kan kunstneren ikke se sitt design fordi det er under lag av voks. Når voksen er fjernet, vises designet, nesten som magi, og kunstneren kan endelig se hva de skapte.

tripod-Pysanky-0215

Et tradisjonelt pysanka mønster.

De fleste pysanky artister begynner å lære kunsten å kopiere tradisjonelle design som har blitt overlevert fra generasjon til generasjon. Disse designene kommer fra ulike regioner i Ukraina og de baltiske regionene i Øst-Europa. Mange er veldig geometriske og svært detaljerte. 

 

Designene, både farger og former, har betydelig betydning og er opprettet av kunstneren spesifikt for mottakeren. For eksempel ville et egg med mange trekanter representere en “trio”, som kunne symbolisere firkelen av fødsel, liv og død, eller elementene i ild, jord, vann. I kristendommen ville det symbolisere den hellige treenighet. Dette kan være et egg som ville bli gitt til den lokale presten. 

40-trekant-Pysanka-0215

Pysanka egg med “40 Triangler.”

Et annet tradisjonelt designelement er måten egget er delt inn i seksjoner. Divisjon av et egg er en svært viktig del av tradisjonell design og divisjoner er oppkalt for å reflektere deres viktige sted i pysanky verden. Det er omtrent 10 forskjellige måter å dele et egg på, fra grunnleggende til komplekse. En design divisjon kalles en saddlebag, en annen gitter.

 

Det er enda et egg kalt “40 trekanter”, men når det er mønsteret riktig, har det faktisk 48 trekanter! Nummeret 40 vises mange ganger i hele Bibelen, og antropologer har teoretisert at det er en numerisk erstatning for adjektivet “mange”.

himmel-stjerner-Pysanka

Mange kunstnere liker å blande tradisjonell pysanky design med en ny age twist. Dette himmelske egget ble opprettet på tradisjonell batik måte, men designet er moderne. Selv om det ikke er tradisjonelt, er det fortsatt sant å pysanky røtter i at fargene og symbolene har betydelig betydning. Stjerner har alltid symbolisert liv, vekst og suksess. Det var en stor ære å motta en stjerne pysanka utformet bare for deg!

lenten-Pysanky-0215

Lenten pysanky.

Farge er ikke alltid brukt i pysanki. Svart-hvite egg er spesielt verdsatt i Lenten sesongen, hvor farge er motet. Disse eggene skiller seg ut i dristig lindring, og gir en skånsom skjønnhet til de 40 dagene av Lent. Det minner oss om at enkelhet i seg selv er en skatt.

folk-blomst-Pysanka-0215

Et folkemusikk, blomsterdesign.

Folkekunst er et annet kunstform som fortsetter å utvikle seg i det pysankiske samfunnet. Fargene er veldig levende, og det er blanding av stiler. Både primitive og moderne blanding med en meksikansk boho følelse. Blomstersymboler er svært vanlige i pysanky design, men denne fantastiske blandingen av gammelt og nytt design er forfriskende.

 

Jeg finner meg veldig trukket på denne typen dristig design, da den også bruker en etsteknikk på egget. Etsing gjøres på en pysanka ved å plassere egget i et surt bad (som eddik) – syren fjerner et lag av eggeskallet. Når du er ferdig, deles designet opp, og du kan se og føle tekstur. designet har et tredimensjonalt utseende … et annet designelement lagt til blandingen av farge og mønster! 

dancing-girl-Pysanky-0215

Dancing Girl pysanka.

Min stil har endret seg de siste 50 årene, og selv i mine voksne år føler jeg at jeg fortsatt utvikler min egen “stemme”.

 

Jeg jobber fortsatt så mye med tradisjonell design som jeg designer mine egne ikke-tradisjonelle mønstre. Mye av dette skyldes kreativiteten og innflytelsen fra andre pysanky artister. I dag finner jeg meg veldig trukket på folkekunststilen – denne “Dancing Girl” -serien er et godt eksempel. Hvert egg skildrer et annet dansende jentemotiv – det har vært veldig populært blant samlere!

 

Hvem vet hva i morgen vil bringe? Men det er greit. Jeg er fortsatt “vokser opp pysanky.” 

 

 

Fotografi av Gail Lambka.