easter-basket-store-egg-042-mld109766.jpg

Fotografi av: Stephan Abry

Å vokse opp, jeg så alltid frem til den ene våren søndag morgen hvor jeg visste at jeg ville våkne for å finne en vevd kurv som venter på meg ved trappens fot.

 

Det ville være foret med plast “gress”, fylt til randen med godbiter (dekorert egg, marshmallow kyllinger, sjokolade candies, og alltid en koselig fylt bunny), pakket inn i cellofan, og toppet med en bue. Barn rundt om i verden mottok påskekurver som dette.

 

I dag feirer vi påske som den kristne ferie som feirer oppstandelsen av Jesus Kristus, men kurven i kurven og alle de tradisjonelle stuffers har ingenting å gjøre med historien om oppstandelsen og sporer tilbake tusenvis av år.

 

På gamle kulturer ble påsken kjent som vårens equinox – tiden mellom årstider da dag og natt var likeverdige. For bønder markerte dette den høye forventede overgangen fra de mørke dagene til vinteren til de solfylte dagene på våren. Det var en tid for folk å be til deres pantheon for en rikelig høst. Dette inkluderte den angelsaksiske gudinnen vår og fruktbarhet, Eostre (høres ut som påske, ikke sant?). Det er skrevet i det åttende århundre arbeidet “The Reckoning of Time”, som ble skrevet av ærverdige Bede (en engelsk munk og lærde) at folk holdt fester til sin ære. Hun ble avbildet med en vevd kurv i armens skur. Dermed var begynnelsen på påskkurven.

 

Når det gjelder kurvfyllerne – kaninen, eggene, de kandiserte varer – handlet det om symbolikk. Fra middelalderen var hoppharen et symbol på fruktbarhet. Ifølge europeisk folklore ble en kanin sagt å legge en kurv fylt med fargede egg til barn, og da bosetterne immigrert til Amerika, tok de historien med seg. Egg – dekorert eller på annen måte – har historisk vært mytologiske motiver for nytt liv. Gamle egyptere, asiater og greker trodde alle på verdens premiss som ble født av et kosmisk egg. For kristne symboliserte egget Jesu tomme grav, og de farget dem rødt for å representere Kristi blod. Når den revnet opp, symboliserte dette sin oppstandelse.

 

Bundet sammen, dette fullførte påskkurven. Tradisjonen med å bytte kurver sies å være nedstammet fra tidlig middelalderske katolikker. For å feire slutten av lånet, ville de bringe kurver av deilige varer til kirken for å bli velsignet av en prest. Alle disse fruktbarhetssymbolene ble sendt ned gjennom tidene – kaninen, eggene, kurven selv – for å bli reimagined i påsk tradisjonene vi holder kjære i dag.