maleri ceilings

Fotografi av: Hilsen av Sara Story Design

Leter du etter en ny måte å oppgradere et rom på? Vurder den femte veggen: taket. Og hvis du aldri har tenkt på å ta designinspirasjonen til nye høyder – eller finn det altfor skremmende – er du ikke alene.

 

“Taket er et viktig og ofte oversett element i et rom,” sier New York-baserte interiørarkitekt Sara Story. “Maler taket ditt med en dramatisk eller subtil farge i en kontrastfarge fra veggene, gir plassen en annen dimensjon og legger til en uventet vri.” Uansett om du er ute etter å forvandle et større rom til en koselig hule eller lyse opp et mindre rom, er det her hvordan male taket ditt kan være den ultimate romskifteren.

maleri ceilings

Fotografi av: Hilsen av Benjamin Moore

Forbedre et lite rom 

For å forstørre en mindre plass anbefaler Hannah Yeo, Color and Design Expert på Benjamin Moore, å velge en lysere fargetone over. “Dette skaper en luftig effekt og kan visuelt øke taket,” sier Yeo. “Det er en fin måte å få rommet til å se større og høyere, spesielt i et lite rom eller et rom med lavere tak.” Du kan også velge en lysere nyanse som er en liten variasjon av veggen din. “Den subtile kontrast vil bringe dybde og dimensjon uten å bryte sammen enhetene i eksisterende farger.” 

 

[Finn ut: Hvis du skal male dine vegger en mørk farge]

 

SKAP EN COZY NICHE

Vil du gjøre det motsatte og gjøre et beskjeden rom mer intimt? Ifølge Yeo kan mindre mellomrom faktisk være det perfekte stedet å utforske mørkere farger. “En rik marinblå eller en dyp svart kan sløre grensen til rommet, noe som gjør at den ser uendelig ut, men likevel intim.” For en dramatisk finale anbefaler Yeo også en halvglans eller høyglansfinish. 

maleri ceilings

Fotografi av: Hilsen av Benjamin Moore

BRUK FARGE FOR Å LYS OPP

Hvis du har en mørkere plass du vil lyse, kan instinktet ditt fortelle deg at taket er hvitt, men Kevin Sharkey, Martha Stewart Living’s EVP og Executive Director of Design, ville si noe annet. “Det gjør det bare til å se dystert og trist, fordi den hvite ikke oversetter så hvit i et rom som har lite lys,” sier Sharkey. I stedet velger du rike, mettede farger, som vil holde seg selv i et mørkt rom, som Farrow & Ball’s Vert de Terre og Hay. “Disse gulene kan også varme opp plassen.”

maleri ceilings

Fotografi av: Hilsen av Benjamin Moore

IKKE OVERTIK DEN

Mens du velger hvit overhead i et rom med mørke nyanser, er det kanskje ikke det beste valget, husker Yeo villaeiere at det for noen rom er hvite tak er ideelle. “Ikke føler deg tvunget til å bruke en farge på taket,” foreslår hun. “I stedet fokuser på å få den riktige hvite. Velg en hvit som deler lignende undertoner som veggfarge for en sømløs fargestrøm. ” 

 

[SE: Hvordan maling dramatisk omformer dette oppholdsrommet]

 

SLUT STRENG

Når det gjelder ferdiggjøringer, sier Yeo at man velger høyere glans, kan også fungere godt med sterkere lysarmaturer: “En høy glans over en vakker lysekrone kan gjøre din spisestue skinnende.” Vær imidlertid oppmerksom på at høy glans har en tendens til å hoppe av mer lys, så hvis det er ufullkommenheter, vil du heller ikke trekke oppmerksomhet på, du kan være bedre uten å glatte. 

 

Hvis du vil markere et rom som allerede mottar mye naturlig lys, foreslår Story å velge lakk. “I større mellomrom kan jeg lakk et tak for å understreke hvordan lyset reflekterer av større volum av rommet.”

malt tak-beige-md106055-shot1-22771.jpg

Ta hensyn til noe som helst

Hvis romets vegger er prydet med ekstra møbler eller kunstverk, maler du takene i samme farge som veggene bidrar også til å holde fokus på innredningene dine. 

 

I mellomtiden, hvis du har et rom som inneholder intrikate lister, bretttak eller andre arkitektoniske funksjoner, sier Yeo å velge en mørk nyanse for taket kan bidra til å forbedre disse egenskapene. “Bruk en kontrastfarge på trimmen for å gjøre de vakre detaljene pop,” sier hun.