beauty-parfyme-shadow-631-d112319.jpg

Fotografi av: YASU + Junko

Chanel No. 5s moderne, minimal og oh-så gjenkjennelige flaske ble omtalt i pakken, en utstilling på New York Citys museum for moderne kunst.

I en alder når alle designere, skuespillere, idrettsutøvere og musikere kommer inn i duften biz og lanserer nye dufter med breakneck-hastighet, kan du ikke unngå å lengre etter en tid da folk valgte sin signatur duft basert på måten det gjorde dem på føler og minner det fremkalte – ikke bare for navnet på flasken. Og mens det er dusinvis av vakre, moderne dufter som rammer hylle hvert år, involverer få de slags tid, engasjement og inspirert tenkning at disse ikonene har i spader. Det kan være fristende å skrive dem ut som gammeldags, men det ville gå glipp av deres appell.

 

Uansett om de startet for 20 eller 90 år siden, hadde disse parfymerne en felles egenskap: De var ikke til behandling for forskning, fads eller de nyeste ingrediensene. Skaperne utfordret konvensjoner til å lage dufter som de elsket, med troen på at andre ville bli sjarmert av dem også. Og det virket. Hver av disse seks luktene forblir foran og midt i butikkene, takket være flere tiår med hengiven fans. Ta deg tid til å gjenopprette deg selv med noen av de mest vellykkede duftene til enhver tid, og hvordan de kom til å være så elskede.

 

Les mer om nye dufter

beauty-parfyme-chanel-697-d112319.jpg

Fotografi av: YASU + Junko

Chanel nr. 5

Lansert 1921

 

Legenden har det at når Coco Chanel spurte parfymer Ernest Beaux om å lage en duft, fikk hun flere prøver, men det var den femte (også Chanels heldige nummer) som var vinneren. Inneholder mer enn 80 ingredienser, inkludert jasmin, ylangylang, og mai rose, nr. 5 var en avvik fra singleflower-komposisjonene av tiden. “Du kunne ikke virkelig identifisere nøyaktig hva som var inne,” sier Elizabeth Musmanno, president for Fragrance Foundation. “Du visste at det luktet floralaktig og frisk luft, men det var ikke som å sette en rose i nesen din.” Det var også en av de første duftene å bruke aldehyder, syntetiske molekyler som gir de enkelte notatene sin glitrende.

 

FAKTUM: En en-unse flaske inneholder 12 mai roser og 1000 jasmin blomster – alt høstet i Grasse, Frankrike.

Martha Tours Coco Chanels leilighet

beauty-parfyme-beger-710-d112319.jpg

Fotografi av: YASU + Junko

Clinique Calyx

Lansert i 1987

 

Perfumer Sophia Grojsman ble inspirert til å lage Calyx etter å ha besøkt slektninger i Middelhavet, der hun ble rammet av aromaen av grapefrukt og appelsintrær som vasset i luften. “Den friske, skarpe kvaliteten var så motstridende i en tid da store, hekse blomster som Giorgio Beverly Hills dominerte duften scenen,” sier Trudi Loren, senior visepresident for selskapets duftutvikling på Estée Lauder. “Det lagde grunnlaget for alle fruktige og sitrus dufter som nå formørker markedet.”

 

FAKTUM: Calyx lukt antyder notater av guava, mango og mandarin oransje, men den eneste virkelige frukten i duften er grapefruktolje.

 

beauty-parfyme-fracas-683-d112319.jpg

Fotografi av: YASU + Junko

Fracas de Robert Piguet

Lansert 1947

 

Når mote designer Robert Piguet ønsket å lage en über-feminin, sexy duft, tappede han på parfymer Germaine Cellier. Hennes utfordring: å skape en duft rundt tuberose-som i mindre dyktige hender kan lukte skitne eller overveldende søte. Cellier overvant det dilemmaet med notater av appelsinblomst, bergamot og jasmin. Faktisk skapte Fracas et opprør med sin frodige, kjødelige duft; svart solid-glass flaske; og varig aroma. “Det var dette vannet øyeblikk. Denne galte tuberosen rørte folk visceralt. Kvinner er bare helt koblet til det, sier Bayly Ledes, president for Robert Piguet Parfums.

 

FAKTUM: Da mange av de opprinnelige ingrediensene viste seg å være for kostbare, opplevde mindre versjoner. I 1998 ble Fracas omformet ved hjelp av oppdaterte parfymeteknikker og restaurert til sin opprinnelige herlighet.

 

Les om tuberose og andre duftende blomster

beauty-parfyme-Estee-Lauder-728-d112319.jpg

Fotografi av: YASU + Junko

Estée Lauder Youth Dew

Lansert i 1953

 

De fleste kvinner i dag ville ikke tenke to ganger om å kjøpe en ny duft for seg selv, men i begynnelsen av 50-tallet var en slik handling tabu. Så Estée Lauder, med hennes geni-markedsføringsformål, skapte Youth Dew: en badolje som doblet som parfyme. Og kvinner skuttes raskt opp. Den sanselige orientalen med notater av rose, lavendel, jasmin, kanel og krystall ble “den første amerikanske parfymen som gjorde franske parfyme sjalu”, sier duftekspert Michael Edwards, forfatter-utgiver av Dufter av verden. Ingen liten prestasjon, siden, som Edwards påpeker, hadde kvinner på den tiden trodd at ekte parfyme måtte være fra Frankrike.

 

FAKTUM: Den første flasken hadde en turkis nyanse som Lauder mente ville “se bra ut i alle bad.”

beauty-parfyme-thierry-Mugler-693-d112319.jpg

Fotografi av: YASU + Junko

Thierry Mugler Angel

Lansert i 1992

 

Det tok mote designer Thierry Mugler 10 år å konseptualisere og utvikle sin signatur duft – fra den stjerneformede fasetterte flasken til duften inni. Angel, med sine notater av bergamot, tropiske frukter, vanilje, karamell, sjokolade, honning og patchouli, innledet en ny duft kategori: gourmand-orientalske. Den blå-farget juice (en annen først) var også unik i sin konstruksjon. Vanligvis har duften en begynnelse, en mellom og enden – hver avslører et annet aspekt av sammensetningen. Men Angel forblir konsekvent fra start til slutt. “Denne avantgarde-tilnærmingen til parfymsammensetningen var uovertruffen,” sier Joseph McElroy, direktør for utdanning ved Clarins Fragrance Group U.S.

 

FAKTUM: Engles flaske er påfyllbar – med en etterfylles hvert minutt og en halv i USA.

Lær hvordan du lager såper med Bergamot og andre essensielle oljer

beauty-parfyme-Shalimar-677-d112319.jpg

Fotografi av: YASU + Junko

Guerlain Shalimar

Lansert 1921

 

For parfymer Jacques Guerlain, kjærlighetshistorien til Mughal keiseren Shah Jahan og hans kone Mumtaz Mahal, samt hans storslåtte hager i Shalimar, påvirket denne bemerkelsesverdige duften. “De legendariske hagene informerte denne aller første orientalske duften – en helt ny duftkategori,” sier Thierry Wasser, Guerlains interne perfumer. Foruten vanilje resulterte Shalimar’s zesty bergamot-blanding, rose, jasmin og iris i en “animalic” (think musk) blanding som snart tjente en lystig konnotasjon. Som Musmanno sier det: “Shalimar var sex i en flaske.”

 

FAKTUM: Provokativt for sin tid, inspirerte det angivelig setningen: “Gode jenter røyker ikke, danser tango eller bærer Shalimar.”