dorothy draper

Gefotografeerd door: Met dank aan Dorothy Draper & Company Inc.

Dorothy Draper wordt de originele Martha Stewart genoemd. Ze startte niet alleen het eerste interieurontwerpbedrijf in de Verenigde Staten, ze was ook een beroemdheid – haar naam stond synoniem voor alles wat met interieurontwerp te maken had in de jaren 40 en 50. 

 

Draper was een glamoureuze vrouw met een fijne smaak. Ze ontwierp hotels, theaters, warenhuizen, bedrijfskantoren en de huizen van een gelukkigen die haar konden betalen; ze droomde over het interieur van privéjets, auto’s voor Packard en Chrysler, waaronder een roze polkadotruck (een patroon waar ze bekend om werd), cosmeticaverpakkingen en haar eigen lijn exclusieve stoffen. Ze publiceerde een boek: “Entertaining is Fun!” Hoe een populaire gastvrouw te zijn,” en gaf decoratieadvies in een gewone kolom die in Hearst Newspapers and Good Housekeeping Magazine liep, ze verscheen zelfs op de cover van zowel Life als Time.

 

Draper, neé Tuckerman, werd in 1889 geboren in een aristocratische familie in Tuxedo Park, een exclusieve enclave in New York die zijn naam zeker waarmaakte – het was een van de eerste gated communities in Amerika. Deel uitmaken van het hogere kader van de samenleving hielp Draper om haar bedrijf van de grond te krijgen en had een grote invloed op haar anti-minimalistische stijl, maar haar talent sprak voor zich. Na het decoreren van een paar van haar eigen huizen, ondanks dat het zeer ongewoon was voor een vrouw om dit te doen, opende Draper in 1925 haar eigen bedrijf. Architectural Clearing House (dat uiteindelijk Dorothy Draper & Company werd) was het eerste interieurontwerpbedrijf in Amerika. Het maakte de weg vrij voor vrouwen als Sister Parish, haar neef.

 

[IN DE FAMILIE: zie waarom Sister Parish de moeder van de Amerikaanse landelijke stijl wordt genoemd]

dorothy draper

Gefotografeerd door: Met dank aan Dorothy Draper & Company Inc.

Draper werkte aan een paar particuliere huizen, maar haar sites waren gericht op grotere projecten. Ze vond het leuk om openbare ruimtes te ontwerpen waar mensen zich konden laten opkomen door de schoonheid die hen omringde – ze was een echte kunstenaar.

 

Haar eerste grote opdracht was om de lobby van Hotel Carlyle te versieren, waar ze de ‘Modern Baroque’-stijl begon te verfijnen die ze bedacht. De zwart met wit geruite vloeren werden haar kenmerk, samen met felle kleuren in onverwachte combinaties, sierlijke lijstwerk en chintz bedrukt met grote koolrozen. Ze schilderde ook graag de deuren van gebouwen, een fel rood of hebzucht moedigde anderen aan om dit in haar kolommen te doen. “” De kleur van je voordeur kondigt je persoonlijkheid aan aan de wereld, “zei ze. Alles was dramatisch, maar uitnodigend, wat sommige mensen de “Draper touch” noemden.

 

[TRENDS: Zwart-witte geruite vloeren komen terug]

dorothy draper

Gefotografeerd door: Met dank aan Dorothy Draper & Company Inc.

Draper was een zeer zelfverzekerde vrouw (“Als ik het leuk vind, is het goed. Als ik het niet doe, is het dat niet”, zei ze) en nam ze de controle over haar projecten tot in de kleinste details, van hotelmatchbooks tot de uniformen, naar de menu’s. Draper werkte aan monumentale hotels in het hele land, van het Fairmont in San Francisco tot de Greenbrier in West Virginia, waar ze de hoogste beloning verdiende die ooit aan een binnenhuisarchitect werd gegeven. Het project, vol met haar geliefde rood en groen en grote gipselementen, werd beschouwd als het hoogtepunt van haar carrière. Elke kamer had een ander thema: de Victorian Writing Room werd ooit de meest gefotografeerde ruimte in de Verenigde Staten genoemd. Het hotel werd geopend met een uitbundig driedaags feest dat werd bijgewoond door de hertog en hertogin van Windsor en Bing Crosby.

Draper ging door met haar werk aan iconische ruimtes zoals de cafetaria in het Metropolitan Museum of Art in New York, met een negen meter hoge vogelkroonluchter. Een van haar laatste projecten was het International Hotel op Idlewild Airport, nu New York’s JFK. Draper stierf in 1969, en in 2006 werd ze de eerste binnenhuisarchitect die werd geëerd met een retrospectieve tentoonstelling van haar werk. De ‘The High Style of Dorothy Draper’ in het Museum van de Stad New York was een groot succes, net als haar projecten, met honderdduizenden mensen die haar fantastische werk kwamen bekijken.