brown-butter-proces-23-d113086.jpg

Gefotografeerd door: Stephen Kent Johnson

Het voelt elke keer weer als een magische truc. Bruine boter is een eenvoudige saus met één ingrediënt die allerlei recepten kan transformeren. In slechts enkele minuten smelt een staafje ongezouten boter, waarna ze suddert en sputtert, verandert in een bedwelmend geurige en onmogelijk zijdeachtige bruine saus. Zodra het schuim verdwijnt, wordt de melk vaste stof donkerder en valt naar de bodem van de pan, een onmiskenbaar nootachtig aroma vult de lucht, en je bent goed op weg naar beter, vetter gearomatiseerd voedsel. Je hebt het waarschijnlijk over pasta of zeevruchten gelept, maar het voegt ook een dynamische diepte toe aan hollandaisesaus, kippotentaart, bescheiden geglazuurde radijsjes en zelfs citroenachtige crinkle cookies. Dus steek de handen uit de mouwen en kook! Je zult boter kleuren voor ontbijt, lunch, diner en dessert.

Hoe Brown Butter te maken

Volg deze methode, gebruik de hoeveelheid boter die nodig is voor het recept.

 

Actieve / totale tijd: 10 minuten

 

Smelt boter in een steelpan op middelhoog. Als het kookt, verminder dan de hitte tot gemiddeld; laat sudderen tot het schuimig is. Ga door met koken, af en toe roeren en de bodem van de pan schrapen, totdat het schuim verdwijnt, de boter goudbruin wordt met een nootachtig aroma en melkdeeltjes worden gescheiden in bruine stippen die naar de bodem zinken, 2 tot 7 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid). Verwijder van het vuur; onmiddellijk overbrengen naar een hittebestendige kom, tenzij anders aangegeven in het recept (boter kan verbranden als het in een hete pan wordt bewaard).

 

Ontvang onze recepten die Star Brown Butter

Heb je je boter te lang in de pan laten liggen? Geen probleem! Bekijk hoe onze Kitchen Conundrums-expert Thomas Joseph zijn waterdichte methode voor het bevestigen van gebrande bruine boter demonstreert.