Als het op Thanksgiving aankomt, is de kalkoen de voor de hand liggende ster van de maaltijd, maar je mag niet vergeten dat jus het echte werkpaard is. Denk er over na; jus speelt zo’n belangrijke rol in uw vakantiediner. Een grote jus kan maken of breken hoe goed je kalkoen wordt afgebeeld voor gasten. En het gaat niet alleen op de kalkoen! Je gasten zullen er alles mee doen, van de vulling en de puree tot de plantaardige bijgerechten.

 

Hoewel er verschillende methoden zijn om jus te maken, hou ik vast aan de klassieke manier om pan-drippings te gebruiken. Dit is de gemakkelijkste en meest smaakvolle manier om de beste jus te maken voor je kalkoendiner. Wanneer je vlees aan het braden bent, zijn de bruine stukjes en pan-druipingen die eruit voortvloeien smaakgoud en perfect om in je heerlijke saus te verwerken.

ft_nov03msl01

Lena Kwak’s glutenvrije jus

1. Terwijl u uw gekookte kalkoen laat rusten, neemt u de pan waarin het gekookt werd en blust het met ½ kopje voorgemeste bouillon (kip of groente), water of alcohol. Ik gebruik graag Marsala-wijn of droge vermout voor een extra smaakpunch.
2. Giet alles in een container als je het hebt ontdooid, zodat je het vet van het kalkoenafval kunt scheiden.
3. Wacht een paar minuten totdat alle goede dingen naar de bodem zijn gezakt en gebruik een kalkoenbroker om het vet te trekken dat naar de top van de druppels zal stijgen. Leg het vet apart in een aparte container.
4. Maak in een middelgrote pan een roux met ¼ kopje kalkoenvet en ¼ kopje glutenvrije bloem. Ik raad aan om een ​​geteste en goed beoordeelde glutenvrije bloem te kopen in plaats van je eigen te maken voor deze stap, zodat je een soepeler en klontvrije jus krijgt. Maar je kunt je eigen bloem zeker mengen als je dat wilt.
5. Neem 1 kopje van je kalkoenregen en giet het door een fijnmazige zeef (dit geeft je een zeer soepele jus). Voeg dit toe aan de kalkoen roux en breng je vlam op matig vuur.
6. Als uw jus te dik wordt, kunt u ongeveer 1 tot 2 kopjes bouillon toevoegen om het te verdunnen.
7. Breng op smaak met zout en peper. Net voor het opdienen, garneer met een mix van fijngehakte kruiden.