Halloween – het roept nog steeds spookachtige beelden op van geesten, zwarte katten, skeletten, heksen op bezemstelen en jack-o’-lantaarns met gap-toothed grins en googly eyes. Deze cartoonachtige seizoensgebonden karikaturen zijn in de loop van de jaren niet veel veranderd. Ze zijn tegenwoordig net zo iconisch als 10, 20, 50 of zelfs 100 jaar geleden.

Dennison-bogiebook-illustratie-1014_2.jpg

Klaar voor een spookachtig verhaal?

Halloween was aan het begin van de 20e eeuw een rage. Lang voordat trick-or-treating de heersende traditie werd, was de vakantie het spul van epische feesten. Volwassen geesten verzamelen zich voor urenlang dansen, dineren en thema-spelletjes zoals dobberen voor appels, rammelen, waarzeggerij en elkaar schrikken met spookverhalen. Voor de moedige gastheren was er zelfs af en toe een seance.

 

Kleine gunsten zoals blikken noisemakers, papieren hoeden en tamboerijnen waren de prijzen voor deze leuke spellen. Maar ze waren gemaakt voor een nacht feesten en in de prullenbak gegooid, dus ze werden niet vaak gemaakt om lang mee te gaan – dat is deels wat hen zo dierbaar maakt door verzamelaars zoals Mark Ledenbach.

Je zou kunnen zeggen dat Mark de regerende expert is van Halloween-verzamelobjecten. Zijn persoonlijke verzameling bevat meer dan 3000 items die zowel zeldzaam als uniek zijn. “Ik geef de voorkeur aan op papier gebaseerde decoraties,” zegt hij, “die cuts, games, tafelversieringen, plaatskaarten, tekeningen, uitnodigingen gemaakt vóór 1950.” Zijn gepubliceerde gids ‘Vintage Halloween Collectibles’ is de referentie voor Halloween-verzamelaars.

Hieronder toont Mark Ledenbach enkele van de zeldzaamste items uit zijn eigen collectie:
Amerikaanse leveranciers van feestartikelen begonnen de Halloween-rage te verzilveren, waaronder de Dennison Manufacturing Company uit Framingham, Massachusetts; Beistle Company of Shippensburg, Pennsylvania; Gibson of Cincinnati, Ohio; en Whitney of Worcester, Massachusetts. Deze merken produceerden druk werk uit de vroege jaren 1900 tot de jaren ’60.

 

Maar sommige van de meest gewaardeerde stukken komen uit het buitenland. In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog werden Duitse ambachtslui aangemoedigd om hun vakmanschap te gebruiken om artikelen voor export naar de bloeiende markt in Amerika te maken. Ledenbach markeert de tijd van 1919 tot 1935 als het “zenit” van de Duitse productie.

 

Tombstone Yard Halloween-decoraties

Wat is het waard?

Ledenbach heeft een regel: “Hoe enger het beeld, hoe ouder het item.” Jack-o’-lanterns zijn de meest voorkomende symbolen, gevolgd door zwarte katten, en vervolgens door heksen, skeletten, uilen, kraaien, vleermuizen en geesten. Duivels zijn veruit een van de zeldzaamste afbeeldingen, en halen daarom een ​​hogere prijs op.

“Het meest voorzichtige van dit genre zijn Duitse snoepcontainers en lantaarns, omdat deze op grote schaal zijn gereproduceerd”, zegt Ledenbach. “Dat genre wordt ook geplaagd door een stortvloed aan fantasiestukken, wat betekent dat items geen echte vintage tegenhangers hebben.”

 

pompoen-cart-tafel-decoratie-1014.jpg

Gefotografeerd door: Mark B. Ledenbach
Deze snoepcontainer is verdubbeld als decoratie voor een pompoentafel. Gemaakt door de General Merchandise Company, het werd verkocht op een online veiling voor bijna $ 350.

Wees zeker van de authenticiteit van het item. Als u bijvoorbeeld een vintage-papierdecoratie zorgvuldig vergelijkt met een nieuwe, zijn nieuw gemaakte items verouderd of van een andere grootte en kleur dan vintage-items. Dit geeft je een idee of een memorabilia een echte ‘traktatie’ is. Pas echter op dat u “bedrogen” wordt door vervalsingen die zich voordoen als de echte deal.

 

Dennison-cat-1014.jpg

Gefotografeerd door: MBL
Deze Dennison-sterf in de vorm van een kaars met het gezicht van een kat werd op een online veiling verkocht voor $ 200.

Als u een echt artikel heeft, zijn de prijzen afhankelijk van het materiaal, de maker en de staat. Houd zelfs de kleinste details bij voor schade, zoals een deuk in een blikken rookmachine of een zwarte kat met een ontbrekend oog. Spellen, snoepcontainers, lantaarns, maskers en decoraties kunnen overal tussen de $ 20 en honderden dollars waard zijn – de zeldzaamste items kunnen duizenden dollars waard zijn. Hoe is dat voor een Halloween-traktatie?

Griezelige versieren van geheimen voor het ultieme spookhuis