pinda-haak-characters-3-1115.jpg

Toen Kristen Rask een klein meisje was, hield ze van de gereedschapskist van haar vader.

 

Ze bracht uren door in zijn kantoor, waar hij werkte als grafisch ontwerper en kunstenaar. De kamer was hoog opgestapeld met de gereedschappen van zijn handelsmerkers, een taperecorder, papieren, verf en ezels. Maar hij had een bepaald item dat haar het meest opvalt: zijn kunstdoos, die werd gepleisterd met kleurrijke afbeeldingen van de Peanuts-personages.

 

Dus toen haar vader een paar jaar geleden overleed en ze de doos erfde, werd ze herinnerd aan die mooie herinneringen. “Als je opgroeit omringd door zoveel creativiteit,” zegt Rask, “realiseer je je niet hoezeer het je beïnvloedt.”

 

Tegenwoordig heeft ze als prominente eigenaar van een speelgoedwinkel en speelgoedmaker het tot haar missie gemaakt om de vreugde van speelgoed te delen. En haar nieuwste project is een toewijding voor zowel haar vader als haar ambacht.

pinda-haak-book-1115.jpg

Het boek

 

Het wordt “Peanuts by Schulz Crochet” genoemd, een allesomvattende kit met een patronenboek met stapsgewijze instructies om 12 tekens uit de klassieke strip te creëren, plus een bonuspapierhokje voor Snoopy. Ook inbegrepen zijn vijf kleuren kamgaren, twee metalen haaknaalden, fiberfill vulling, zwarte borduurgaren en een tapijtnaald – eigenlijk alles wat je nodig hebt om je eigen “Peanut” -galerij te maken.

 

In het boek introduceren de eerste paar pagina’s de terminologie en haaktechnieken. Kies daarna een patroon van het personage dat je wilt haken. Om de patronen te maken, werkte Rask samen met een handvol mede toymakers, waaronder Twinkie Chan, Denise Ferguson, Kandice Soraya Grate en Rachelle Smith. “Toen dit idee ontstond, wist ik dat ik wilde dat ze met mij werkten,” zegt Rask. “We hebben allemaal heel nauw samengewerkt.” Ze leverden het basisontwerp voor elk personage en ontwikkelden deze indien nodig voor de instructies. De meeste personages zijn ongeveer 5 inch lang dezelfde hoogte, met uitzondering van Snoopy en Woodstock, die korter zijn. Natuurlijk zullen deze gehaakte karakters iedereen aanspreken die fan is van de Peanuts, maar het is echt een aanrader voor crocheters op een gemiddeld vaardigheidsniveau.

 

Dit boek komt net op tijd uit samen met de release van ‘The Peanuts Movie’, nu in de bioscoop – dat is 50 jaar nadat de stripfiguren van Charles M. Schulz voor het eerst de harten van Amerika wonnen met ‘A Charlie Brown Christmas’. Dat is een lange erfenis om te proberen hoog te houden.

 

Dus vroegen we Rask, wat zou Charles M. Schulz denken van zijn personages die tot het leven zijn gehaakt? “Ik zou graag denken dat hij het vakmanschap en de ontwerpgevoeligheid zou waarderen,” zegt Rask hoopvol. “En ik bedoel, ik denk dat hij zelfs zou moeten toegeven dat ze super schattig zijn!” Dat, zegt Rask, maakt deel uit van de tijdloze aantrekkingskracht van de Peanuts en knuffels in het algemeen. “Je zou denken dat dit speelgoed bedoeld is voor kinderen, maar echt, volwassenen houden net zo veel van ze,” merkt ze op. “Ze herinneren ons aan een nostalgische tijd in onze kindertijd, je kunt er niet naar kijken en je niet gelukkig voelen!”

pinda-haak-characters-1115.jpg

En trouwens, zoals Rask zegt: “Wie heeft er geen zwak voor Charlie Brown?”