oprit onions

Gefotografeerd door: Johnny Miller

Net als asperges en rabarber worden hellingen aangekondigd als een van de eerste voorboden van de lente, het best gediend als de kou van de winter een herinnering aan het worden is. Ook bekend als de wilde prei, zijn de hellingen rijk aan vitamine A en C en hebben ze een intense knoflook-uien smaak en een scherp, bosaroma waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Ze hebben een heel kort seizoen – wanneer ze weg zijn, zijn ze weg – dus nu is het tijd om een ​​beetje hebberig te zijn! Hier is alles wat u moet weten, plus onze favoriete recepten met opritten.

 

In het seizoen

Opritten worden meestal wild, dus het seizoen is kort. Zoek ze op je markt van eind maart tot half mei.

 

Waarnaar te zoeken

Wild geplukt, worden opritten gespoeld en naar markten verscheept; ze worden niet hydrogekoeld (gespoten voor verzending met bijna-vrieswater) zoals de meeste groenten, dus hun houdbaarheid is slechts een paar dagen. Kies hellingen met glanzende, stevige bollen en groene, fris ogende bladeren. Vermijd elk met gele, slappe bladeren of dof uitziende, verkleurde bollen. Het is prima als ze een beetje vies zijn – ze zijn immers wild – dus spoel het vuil gewoon thuis af.

 

Hoe op te slaan

Hellingen blijven drie tot vier dagen vers in de koelkast. Probeer ze in krantenpapier te wikkelen – nog beter, verzegel ze in verschillende plastic zakken, tenzij je alles in je koelkast als opritten wilt laten smaken. Ze kunnen ook worden gesneden, in een luchtdichte verpakking worden gedaan en maximaal een jaar in de vriezer worden bewaard.

 

Hoe te bereiden

Als je klaar bent om ze te koken, maak de schansen dan goed schoon, knip de uiteinden af ​​en haal de buitenste laag eruit zoals je dat met een lente-ui zou doen.

 

 

5 heerlijke manieren om opritten te eten

uien knife

Gefotografeerd door: Johnny Miller

1. Ramp Pesto

Een paar trossen hellingbanen, olijfolie en zout en peper zijn alles wat je nodig hebt om een ​​sublieme saus te maken voor deviled eggs, farinatas, geroosterd lamsvlees – noem maar op.

 

Verkrijg het Ramp Pesto Recept

romig-ramp-gerst-soup-mbd107534.jpg

2. Romige ramp en gerste soep

Hellingen geven deze lichte lentesoep zijn prachtige groene kleur, om nog maar te zwijgen van de diepe smaak. Puree van de helft maakt het lekker romig met precies de juiste hoeveelheid textuur.

 

Verkrijg het Creamy Ramp and Barley Soup Recept

veggies in a jar

3. Pickled Ramps

De beste manier om het rampseizoen langer te laten duren? Inmaak ze! Onze smaakvolle pekel vraagt ​​om witte wijnazijn, verse tijm en een hele reeks kruiden – koriander, venkel, zwarte peperkorrels en rode pepervlokken.

 

Verkrijg het Pickled Ramps Recept

konijn dish

4. Pappardelle met konijn, hellingen en wilde knoflook

Je kunt ook kip gebruiken in deze eenvoudige pastagerecht, maar we zeggen avontuurlijk zijn – ga voor het konijn! Het wordt super zacht wanneer gestoofd en paren goed met de hellingen en wilde knoflook.

 

Verkrijg de Pappardelle met Rabbit, Ramps, and Wild Garlic Recipe

vege_01509_t.jpg

5. Gegrilde hellingbanen met asperges

Combineer hellingen met een ander ingrediënt uit de vroege lente, asperges, meng met een beetje olijfolie en geef ze een snelle draai aan de grill. De resulterende perfect verkoolde groenten zijn even verrukkelijk heet of op kamertemperatuur.

 

Verkrijg de Grilled Ramps met Asparagus Recipe

Bekijk onze Kitchen Conundrums expert, Thomas Joseph grill ramps: